Ziadin Sela -ASH / Kemi dorzuar iniciativë në Gjykatën Kushtetuese për vlerësimin e gjendjes së jashtëzakonshme

284

Kryetari i Aleancës për Shqiptarët(ASH), Ziadin Sela sot përmes një konference për media ka njoftuar se partia e tyre ka dorëzuar iniciativë deri tek Gjykata Kushtetuese për vlerësim të kushtetutshmërisë për shpallje të gjendjes së jashtëzakonshme nga ana e Prezidentit të Shtetit.

Sela ka thënë se arsyeja për këtë iniciativë është fakti se Maqedonia e Veriut ka një rregullim kushtetues të demokracisë parlamentare dhe vetëm Kuvendi e ka të drejtën e shpalljes së gjendjes së jashtzakonshme.

“Ne jemi demokraci parlamentare dhe jo prezidenciale,prandaj kemi ngritur iniciativë deri tek Gjykata Kushtetuese për vlersim të vendimit të Presidentit sepse vlersojmë se kjo përbën një precedentë jo të mirë që në të ardhmen ndonjë Prezidentë mundë të keqpërdorë këtë mekanizëm për qëllime politike,grupore ose edhe personale,prandaj për të mos krijuar një shembull të këtillë,i bëjmë apel Kryetarit të Kuvendit që të konvokoj seancë të Kuvendit ku do shpalljes gjendja e jashtzakonshme ashtu siç e parasheh Kushtetuta e vendit”, theksoi kreu i ASH-së. Ai prezentoi edhe disa propozime drejtuar qeverisë në luftën kundër pandemisë me korona-virusin,përfshi edhe ndryshimin e orës policore për shkak të Muajit të Ramazanit me ç’rastë edhe uroi Besimtarët Mysliman për Muajin e Agjerimit.

Presidenti i ASH propozon testimin masiv për COVID-19 për secilën familje. “Sapo të bëhet i gjithë ky veprim nga shteti, Ministria e Shëndetësisë, nga mjekët e familjes, ne do të ndajmë saktësisht se kush janë ata persona me virusin korona, atëherë nuk keni nevojë të kufizoni lirinë e qytetarëve që nuk janë të infektuar dhe do të izolohen vetëm për dy javë ata qytetarë që janë të infektuar nga virusi korona ”, theksoi Sela.

“Ne nuk pajtohemi me disa nga masat. Fatkeqësisht, Maqedonia ka numrin më të lartë të vdekjeve për milion banorë, nga të gjitha vendet e tjera të rajonit. Nuk jam dakord me faktin se kemi pasur vendime të qeverisë për një shtetrrethimi më shumë se 48 orë. Kjo sigurisht që ka kontribuar në formimin e radhëve para tregjeve. Dhe ato radhë dhe mbledhja e qytetarëve janë në kundërshtim me rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), sigurisht duke kontribuar që dikush të infektohet. Unë nuk jam dakord me atë masë ”, tha Sela, i cili tha se kishte bërë një propozim për shtetrrethimin.

“Unë bëra një propozim, sepse qytetarët duhet të blejnë sende ushqimore, ora e policisë duhet të zgjasë nga ora 19:00 deri në orën 05:00.

Unë gjithashtu nuk jam dakord për karantinën në Kumanovë, Prilep dhe Tetovë. Unë pjesërisht jam dakord, por nga ana tjetër, pse duhet të bëhet karantinimi i Tetovës? Në qoftë se qeveria nuk njeh disa numra, ne nuk i dimë. Janë vetëm 20 të infektuar të konfirmuar, dhe nuk mund të hyjnë në karantinë në Tetovë me vetëm 20.

Nga ana tjetër, siç kërkohet nga masat, qytetarët detyrohen të veshin maska. Kjo është mirë, dhe është një nga mekanizmat, por duhet të sigurojë maska ​​për të gjithë qytetarët në të gjithë territorin ”, tha Sela.