Zënka në FB e kryeministrit ZAEV ndërmjet MICKOSKIT dhe eurodeputetit bullgar XHAMBASKI për GOCE DELLÇEVIN

48

Një grindje i kujt është Goce Delçevi shpërtheu midis udhëheqësit të VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski dhe eurodeputetit bullgar Angel Dzambaski nën statusin në Facebook të Kryeministrit Zoran Zaev, i cili postoi një foto me rastin e 149 vjet nga lindja e Delçevit. Gjithçka filloi pasi eurodeputeti Dzambaski komentoi nën statusin se organizata revolucionare maqedonase është bullgare. Pas kësaj, pati një ortek reagimesh nga qytetarët maqedonas dhe bullgarë, pas së cilës Mickoski u bashkua me korrespondencën.

“Zoran Zaev, padyshim që do të duhet të kujtojmë përsëri se organizata revolucionare” maqedonase “është bullgare. Sipas Kushtetutës së parë, emri i organizatës revolucionare është Komitetet Revolucionare Bullgaro-Maqedonase-Odrina (BMORK). Bullgar, Zaev. “Georgi (Goce) Nikollov Delçev lindi në një familje Bullgare në qytetin Bullgar të Kilkis. Ai u prezantua si një mësues Bullgar, një oficer Bullgar, një revolucionar Bullgar, një dukë Bullgar në organizatën revolucionare Bullgare,” shkroi Xhambaski, pasi të cilat filluan grindjet për Goce.

Pas një serie reagimesh, lideri i VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, gjithashtu komentoi statusin.

“Meqenëse shoh që Kryeministri Zaev vendosi të mos mbrojë interesat maqedonase, unë do të përgjigjem se VMRO është Maqedoni, dhe Goce Delçev është maqedonas, dhe kjo është një nga figurat më të ndritura në historinë maqedonase,” shkroi Mickoski.

Për këtë, eurodeputeti bullgar u përgjigj se ai nuk u kushtoi vëmendje mësimeve të historisë ose se po studionte “versionin” titisto-komunist.

“Organizata VMRO u themelua nga Bullgarët Maqedonas me emrin Komitetet Revolucionare Bullgaro-Maqedonase-Odrinë. Domethënë, Bullgarisht. Kjo thotë statutin e parë të VMRO-së. Dhe kjo është e vërteta historike e vetme dhe e padiskutueshme. Ata marrin si bazë dokumentet dhe statutin e Komitetit Qendror Revolucionar Bullgar dhe Komiteteve “Uniteti” .Qëllimi është që të zbatohet neni 23 i Marrëveshjes Bullgare, për të çliruar Maqedoninë nga skllavëria turke dhe për t’iu bashkuar Bullgarisë Nënë. Duke ndjekur shembullin e “Unitetit”. Po, VMRO është një organizatë e Bullgarëve Maqedonas. Dhe kjo është gjithashtu e vërteta historike e vetme dhe e pamohueshme. Partia për të cilën ju jeni zyrtar ose president i vërtetë ka në shkurtesën e saj VMRO. Prandaj, jini të sinqertë ose kuptoni përgjegjësinë tuaj historike ose kryqëzoni partinë tuaj. VMRO-ja kurrë nuk ka qenë, nuk mund dhe nuk do të jetë pro-serbe dhe serbe. Merrni gjërat në duart tuaja. “Nuk është vonë”, shkroi eurodeputeti Xhambaski.

Pas kësaj, anëtarët, mbështetësit dhe zyrtarët e VMRO-DPMNE u bashkuan me korrespondencën me Xhambaski. Në korrespondencë, Xhambaski quhet gjithashtu një “derr Tatar”, tek i cili u kthye me: “ore Zore Tasevski, një fëmijë i inçestit. Kështu do ta quani njërin nga dy baballarët tuaj, sipas traditës së vjetër të së njëjtës gjini të Sandes (Aleksandrit) dhe Bukefali. “Më jep një fotografi për të parë nëse dukesh si një grek i lashtë, Hunza apo kal.”

Në vazhdim të komenteve, eurodeputeti Dzambaski përdor fyerje ndaj shumë personave që komentojnë se Goce Delçev është maqedonas dhe me ironi i përgjigjet komenteve.