Zaevi / Zgjedhjet lokale në 31 tetor – propozim për të cilin partitë duhet të votojnë

27

Në përgjithësi, siç tha ai, të gjithë janë realistë sa i përket pozicionimit dhe konfirmojnë ndihmën e ndërsjellë.

Zgjedhjet lokale në 31 tetor – një propozim për të cilin partitë duhet të votojnë

Propozimi është që të mbahen zgjedhjet lokale në 31 tetor, në mënyrë që fushata të mos përkojë me Regjistrimin. Të gjitha partitë politike duhet të deklarohen dhe nëse bien dakord, ajo do të përfshihet në Kodin Zgjedhor, tha sot Kryeministri Zoran Zaev.

Sipas tij, këto ditë jemi duke diskutuar, duke përgatitur një zgjidhje ligjore e cila, ndër të tjera, parashikon që kryetarët e bashkive dhe këshillat të kryejnë funksionet e tyre deri në zgjedhjen e të rinjve.

Duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve, Zaev informoi se në lidhje me listat e hapura, u arrit një marrëveshje me partitë e mëdha.

  • Ministri Mariçiç do të tregojë detajet. Ekziston një marrëveshje midis LSDM-së, VMRO-DPMNE-së, BDI-së, Aleancës dhe Alternativës. Tani me partitë e vogla. Nuk është zyrtar sepse do të jetë zyrtar kur aplikantët, të cilët janë parti të vogla politike, do të jenë të kënaqur me këtë promovim të modeleve demokratike. Këto janë lista të hapura ku do të bëhet votimi – ekziston një preferencë. Propozimi është që të ketë një prag të paktën tre përqind. Nëse do të kishte 16,000 votues, tre përqind është rreth 500. Pastaj, kjo preferencë do ta vinte kandidatin në krye të listës. Partitë e vogla kanë rezerva, thonë ata – ne do të shohim nëse është e drejtë dhe e drejtë për ne. Sidoqoftë, ata janë më të vegjël, votat e tyre janë shpërndarë, shpjegoi Zaev.

Por duhet parë, shtoi Kryeministri, se po bëhet një hap demokratik.

  • Unë e mirëpres faktin që VMRO-DPMNE pranoi dhe këtu me indikacionet që ata dhanë, me një preferencë, për herë të parë nuk kemi pse ta komplikojmë sistemin. Këshilltari i cili do të preferohet plus i votuar, do të ketë një detyrim të drejtpërdrejtë ndaj qytetarëve, jo vetëm ndaj partisë ose koalicionit të tij. Unë mendoj se kjo do të promovojë demokracinë. Ne kemi një hap përpara këtu dhe shpresoj se do të qëndrojë kështu deri në fund. Pjesa e dytë është për ditën e zgjedhjeve. Këto ditë ne jemi duke diskutuar, duke përgatitur një zgjidhje ligjore që do të nominojë si në 2004 për 2005 ose në pranverën e 2017 për vjeshtën e 2017, që kryetarët e bashkive dhe këshillat të kryejnë funksionet e tyre deri në zgjedhjen e të rejave sepse kemi një arsye për shtyrjen e zgjedhjeve, dhe ky është regjistrimi i cili do të bëhet në shtator. Ne nuk duam që fushata të përkojë me regjistrimin. Dhe sigurisht, arsyeja e vonesës është pandemia. Nëse kjo nuk ndryshohet me ligj, zgjedhjet duhet të jenë në datën 17 dhe fushata do të përkojë me regjistrimin. Propozimi është kryesisht nga partitë më 31 tetor, megjithëse të gjithë do të votojnë. Nëse bien dakord, ai do të përfshihet në Kodin Zgjedhor, tha Zaev.

Sipas tij, për zgjedhjet parlamentare, mund të bëhet një përmirësim i ri i modeleve demokratike të votimit.

  • Shpresoj se do të arrijmë një konsensus, është e rëndësishme që opozita të konfirmojë se është e lumtur për të dhe atë datë për zgjedhjet, tha Zaev.