Zaevi për ligjin për shtetësinë: Gjuha maqedonase mbetet kusht, e thotë Kushtetuta ( video)

54

Lidhur me negociatat me ASH-AAA për projektligjin e tyre të shtetësisë, Kryeministri Zoran Zaev tha se ai beson se çështja është zgjidhur dhe se koalicioni do ta shpallë atë vetë. Ai theksoi se sipas Kushtetutës, komunikimi i shtetit me vendet e huaja dhe nga aspekti i aplikimit të personave nga vende të ndryshme, duhet të mbetet kushti i njohjes së gjuhës maqedonase

I pyetur pse kishte një problem kur ASH-AAA ofruan versionin e tyre të ligjit në pjesën e kushteve për marrjen e shtetësisë, ku ata deklaruan njohuri në maqedonisht ose shqip, Zaev tha se kjo është një çështje që prek Kushtetutën dhe që bën nuk varet nga vullneti i tij personal, sepse ai vetë avokonte në shumë raste për përdorimin e gjuhës shqipe në përputhje me ligjin për gjuhët.

“Por, sipas Kushtetutës, komunikimi jashtë vendit është në gjuhën zyrtare maqedonase. Një aplikant mund të bëhet shtetas, por ai ose ajo mund të mos bëhet shtetas. Si qytetar ai përdor gjuhën maqedonase, por mund të përdorë edhe gjuhën shqipe. Që nga viti 2003, vetëm gjashtë persona janë refuzuar sepse nuk dinin gjuhën maqedonase. Shqipja është gjuha zyrtare e një vendi fqinj. Kur qytetarët nga vende të ndryshme vijnë për të aplikuar, nga Kosova, Shqipëria, Serbia, Bosnja dhe Hercegovina dhe të tjerët, të gjithë duhet të jenë të barabartë me kushtetutën përpara autoriteteve të këtij vendi. “Ekspertiza ka përcaktuar se çfarë është kushtetuese në atë projektligj dhe çfarë jo”, tha Zaev.