Zaevi njoftoi se këtë verë taksat e qytetarëve ndaj komunave do të rriten,për të pasur buxhete .. përgjegjësinë e kryetarëve nuk e përmendi ?!

66

Qeveria dhe BNJVL diskutuan se si të sigurohen burime të përhershme të qëndrueshme më të larta të të ardhurave për komunat, por Kryeministri Zoran Zaev tha se vendime të tilla nuk merren gjatë krizës, sepse ato do të nënkuptojnë taksa më të larta për qytetarët.

Ai beson se në kohën e krizës së kaluar, gjatë verës ata do të jenë në gjendje të përcaktojnë detyrat më saktësisht.

  • Taksa tre herë më e lartë e pronës do t’u paguhet komunave për një ndërtesë të papërdorur ose jo të ndërtuar për zhvillim, duke filluar nga shteti. Nëse shteti nuk përdor një objekt të caktuar, nuk e jep me qira, nuk e vë në funksion të zhvillimit, ai do të paguajë tre herë më shumë tatim në pronë. Diskutohet shumë shpesh për qiranë e qytetit, diskutohet shumë shpesh për rritjen e të ardhurave burimore, të tilla si tatimi në pronë, tarifat e ndërmarrjes. Ne bëjmë paralele me vendet anëtare evropiane, të cilat janë të ardhurat plus që komunat në të gjithë Evropën kanë dhe të ngjashme – tha Zaev duke iu përgjigjur një pyetje gazetari sot pas fillimit të rindërtimit të kalatës së Vardarit.

Ai gjithashtu përmendi tokën bujqësore që do të tjetërsohet nga shteti, përmes së cilës një përqindje e madhe është planifikuar të jetë një burim i të ardhurave për komunat.

  • Shteti dëshiron ta vendosë atë në funksion të zhvillimit, nuk e bën projektin për të ardhurat në buxhetin e shtetit. Pikërisht këto të ardhura të mëdha prej 2 milion hektarësh në vend, rreth 200-300 mijë hektarë me tjetërsim do të nënkuptojnë 500-600 milion euro para, të cilat vazhdimisht do të hyjnë në arkën publike për muaj, gjysmë viti. Ne duam që një përqindje e madhe të shkojë në bashki – tha Kryeministri.

Burime të tjera të të ardhurave do të ishin gjobat ose tarifat më të larta për të gjithë ata që nuk i binden ligjit.

Zaev tha se plani për qytetin e Shkupit dhe komunat e Shkupit është që të zhvillohen drejt periferisë dhe unazës.

  • Kjo do të thotë Vizbegovo majtas dhe djathtas, prapa kazermave Ilinden, në pjesën e Karposh nga Ilindenska në veri në Gjorce Petrov, gjithashtu në Gazi Baba, në periferi të Kisela Voda. Pikërisht sepse premtuam se Shkupi do të vazhdojë të ndërtohet, por me kushte. Jo megalomanisht, jo Shkupi në të cilin do të bllokohet luhatja e erës dhe ajrit, por më shumë do të zhvillohen periferitë e qytetit, dhe kjo është arsyeja pse u miratua Ligji i ri për Planifikimin Urban Hapësinor, i cili së pari dërgon mesazhin se atje nuk ka më parkim jashtë – tha Zaev.

Ai tha se parkingu duhet të vendoset në parcelë, dhe se duhet të sigurohet jo më pak se 20 përqind e zonës së gjelbër në vend.Besoj se kemi vendosur korrigjime dhe mekanizma që zbehin oreksin megaloman të investitorëve, dhe në anën tjetër ne japim mundësinë përmes ndërtimit periferik të Shkupit që me të vërtetë të ndërtojmë një kapital dhe më tej i cili do të ndërtohet me kushte – tha Zaev.

https://vecer.mk/makedonija/zaev-najavi-deka-letovo-kje-porasnat-davachkite-na-gragjanite-kon-opshtinite/