Zaev për Ballkanin e Hapur: Kosova si shtet sovran dhe i pavarur i ndërton pozicionet e saj dhe ne i respektojmë ato

41

“Ne kemi një qëndrim të ndryshëm për Ballkanin e hapur si kryeministra, por kjo nuk është pengesë për ne që të bashkëpunojmë mirë sepse është detyra jonë t’i shërbejmë qytetarëve tanë, ekonomisë, dhomave, institucioneve dhe kjo është pikërisht ajo që ne jemi duke bërë, “tha Kryeministri Zoran Zaev. një konferencë shtypi me Kryeministrin e Kosovës Albin Kurti, duke iu përgjigjur një pyetjeje të gazetarit se çfarë mendon se duhet të ketë Kosova si qëndrim ndaj Ballkanit të Hapur.

  • Unë vetëm do të them se Kosova është një shtet sovran dhe i pavarur, ajo ndërton pikëpamjet e saj dhe ne i respektojmë ato pikëpamje. Si person, unë do të them se jam i njohur për arritjen e marrëveshjeve, siç dëshmohet nga marrëveshja me Bullgarinë dhe Marrëveshja e Prespës, tha Zaev.

Sipas tij, duhet të ketë dialog në Ballkan, duhet të ketë bisedime, për të arritur marrëveshje. Në atë mënyrë, beson Zaev, ne do të evropianizohemi më shumë, do të përmirësojmë bashkëpunimin rajonal dhe do të forcojmë rrugën tonë drejt BE -së.

  • Në të gjithë Ballkanin Perëndimor, të gjashtë vendet nuk kanë alternativë përveç anëtarësimit në BE. “Çdo marrëveshje dypalëshe, shumëpalëshe këtu në rajon është absolutisht për hir të një të ardhmeje më të shpejtë dhe më efikase në BE të të gjitha vendeve tona,” tha Zaev.

Vendi ynë, shtoi ai, ka treguar hapa të guximshëm për të arritur atë qëllim, dhe që, siç theksoi ai, është anëtarësimi i plotë në BE.

  • Ne kemi arritur qëllimin e dytë strategjik, NATO -n. Në rrethana të tilla, ne mendojmë se nëse rajoni bashkëpunon më shumë, si Evropa Perëndimore ashtu edhe Evropa Veriore dhe pjesa tjetër e Evropës do ta respektojnë edhe më shumë. Ballkani nuk është më një fuçi pluhuri, Ballkani nuk është më një bombë me sahat. Ballkani është Ballkani i shekullit 21, ne sot dhe në mënyrë bilaterale e konfirmuam atë me Republikën e Kosovës, të gjithë ministrat tanë, ne si kryeministra. Jam i bindur se në të ardhmen dialogu, diplomacia, mendimi i mirë, miqësia, dora e ndihmës janë e ardhmja e pjesës evropiane të Ballkanit. “Vendi ynë meriton të jetë atje, si anëtarë të BE -së,” tha Zaev.

Kryeministri Kurti, nga ana tjetër, tha se ata duan më shumë bashkëpunim dhe realizim të marrëveshjeve dypalëshe mes Kosovës dhe Maqedonisë Veriore, dhe takimi i sotëm mes dy qeverive, sipas tij, është dëshmi e kësaj.

  • Ne jemi të orientuar drejt së ardhmes, për ne e ardhmja është Bashkimi Evropian. Pra BE është lumturia jonë, ndërsa Evropa është kontinenti ynë. “Prandaj, ne do të inkurajojmë të gjithë bashkëpunimin rajonal, i cili synon BE-në,” tha Kurti.

Ai shtoi se dëshira e përbashkët që ata treguan në këtë takim për ta është një garanci që ajo që nënshkruhet në letër do të realizohet në realitet.

  • Kjo gatishmëri e jona dhe serioziteti që ne tregojmë, jam i bindur se të gjitha këto marrëveshje do të realizohen, dhe pastaj të vazhdojmë të realizojmë marrëveshjet e tjera pozitive që u ndaluan. “Unë besoj se deri në fund të mandatit tonë, nuk do të ketë nevojë të flasim për marrëveshje të paplotësuara në fund, por vetëm për arritjet tona të përbashkëta, në secilën nga fushat e këtyre 11 marrëveshjeve që i përmenda më herët,” tha Kurti.