VOA / Disa migrantë Maqedoninë Veriore e quajnë “Mafijadonia” për shkak të reputacionit të saj kriminal

75

https://mk.voanews.com/a/5884972.html?fbclid=IwAR0ruoyhHMn_vWOZoAMgtg6j7vphRsJJatBxrftCA4YW-wL1Kz5zkFl9zxo

Një pjesë e kanabisit që prodhohet ligjërisht për përdorim mjekësor në Maqedoninë veriore mund të përfundojë në tregun e zi, sipas një raporti nga Iniciativa Globale Kundër Krimit të Organizuar Transnacional.Raporti kujton disa raste të vjedhjes së kanabisit nga magazinat e kompanive të licencuara, përfshirë një në dhjetorin e kaluar kur dy tonë kanabis u vodhën nga depoja e një kompanie në fshatin Josifovo afër Vallandovës.

Raporti analizon të gjithë rrugën e paligjshme të drogës, nga Ballkani Perëndimor në Evropën Qendrore dhe Perëndimore dhe veçon pjesën lindore të vendit si një rajon të veçantë me interes.

Pjesa lindore e Maqedonisë Veriore përfshin ‘pika të nxehta’ ku droga vjen nga Bullgaria (heroinë dhe droga sintetike) nga Blagoevgradi në Delçevë, dhe kanabisi shkon në drejtim të kundërt … Kanabisi dhe heroina transportohen përmes Greqisë në Strumicë, dhe kokaina shkon në të dy drejtimet. Pika kryesore është Velesi, sepse ndodhet në rrugën që shkon nga Lindja në Perëndim, si dhe në Korridorin 10, i cili shkon nga Veriu në Jug, “thuhet në Raport.

Përveç kanabisit, një prodhues i drogës sintetike, Maqedonia Veriore thekson në raport i cili përshkruan rastin nga 2017 kur 910,000 tableta Kaptagon, 52 kilogramë amfetamina dhe lëndë të parë u kapën në laboratorë ilegalë në Batinci dhe afër Tetovës përdoren për prodhimin të narkotikëve.

Përveç raportit, Maqedonia Veriore renditet e parafundit nga gjashtë vendet në Ballkanin Perëndimor për sa i përket konfiskimit të drogës nga policia, e ndjekur nga Kosova.

Në vitin 2019, u sekuestruan afër 1,000 kilogramë drogë (977 kilogramë kanabis dhe 2 kilogramë droga të tjera). Në të njëjtin vit, policia kapi më shumë se 7,000 kilogramë në Serbi, më shumë se 5,000 në Shqipëri dhe rreth 2,000 kilogramë në Bosnjë dhe Mal të Zi.

Trafikimi i drogës me përmasat e Ballkanit Perëndimor është i mundur vetëm në bashkëpunim me strukturat shtetërore.

“Trafikimi i drogës në shkallën e një në Ballkanin Perëndimor është i mundur vetëm në bashkëpunim me strukturat shtetërore. Kjo economy ekonomi mbrojtëse ’përfshin rojet e korruptuar të kufirit të cilët‘ shikojnë larg ’nga kalimet kryesore, oficerët e policisë që e injorojnë atë dhe madje përfshihen në kontrabandë. Mund të përfshijë gjithashtu politikanë që mbrojnë lojtarët kryesorë për një përqindje të biznesit. Fakti që ka relativisht pak konfiskime të drogës në rajon sugjeron ose neglizhencë ose korrupsion në forcat e rendit, ”shprehen autorët.

Raporti Global me bazë në Vjenë Kundër Krimit të Organizuar Transnacional gjithashtu analizon kontrabandën e migrantëve.

“Megjithëse siguria kufitare midis Greqisë dhe Maqedonisë Veriore është forcuar, Maqedonia Veriore mbetet një rrugë kryesore tranziti për migrantët, veçanërisht e popullarizuar nga migrantët nga Pakistani dhe Afganistani të cilët angazhojnë kontrabandues vendas,” thuhej në tekst.

Disa migrantë në Maqedoninë veriore e quajnë atë “Mafiadonia” për shkak të reputacionit të saj kriminal

Në këtë biznes të paligjshëm, sipas autorëve, vetëm në kufirin midis Greqisë dhe Maqedonisë Veriore ndodhen midis 11.8 dhe 17.7 milion euro në vit.

Për kalimin e paligjshëm përmes territorit maqedonas, migrantët nga Greqia në Serbi paguajnë 1000 deri në 2,500 euro secili – për transportin nga Gjevgjelia dhe Dojrani në Kumanovë, ata kërkojnë nga 500 në 700 euro dhe nga Kumanova përtej kufirit në Serbi, 500 deri në 600 euro të tjera , shprehen autorët.

Shpesh kontrabanduesit u marrin të gjitha paratë refugjatëve dhe më pas i lënë në rrugë ose në mal dhe nuk kanë asnjë orientim se ku të shkojnë. Ka gjithashtu raporte për zhvatje, rrëmbime dhe shantazhe … Disa nga migrantët në Maqedoninë veriore e quajnë atë “Mafia” për shkak të reputacionit të saj kriminal, “tha një punëtor humanitar i cili u citua në tekst.

Paratë e pista të fituara dhe të pastruara në rajon ushqejnë ekosistemin e krimit dhe korrupsionit

Raporti thekson se paratë e fituara nga prodhimi dhe tregtia e narkotikëve, kontrabandimi i migrantëve dhe aktivitete të tjera kriminale pastrohen në disa mënyra.

“Paratë që fitohen dhe pastrohen në rajon ushqehen nga ekosistemi i krimit dhe korrupsionit”, shpjegon Christina Amerhauser, një nga autorët e raportit.

Paratë pastrohen përmes pasurive të patundshme, kazinove dhe objekteve turistike dhe procesi përfshin gjithashtu biznese të vogla ligjore si kafeteri, piceri, restorante, hotele dhe stacione benzine.

Emëruesi i përbashkët për këto biznese është përdorimi i parave të gatshme … Këto biznese rregullisht ndryshojnë pronarë, gjë që çon në një rritje të xhiros dhe fitimit, “thotë raporti.

Noterët, avokatët, bankierët, agjentët e pasurive të patundshme mund të përfshihen gjithashtu në pastrimin e parave.

Një raport nga Moneyval (një organ i Këshillit të Evropës kundër pastrimit të parave)

se në Maqedoninë Veriore, noterët, avokatët dhe llogaritarët nuk hezitojnë të identifikojnë se kush përfiton nga transaksionet në të cilat ata janë të përfshirë direkt ose indirekt.

Ekonomia informale në Maqedoninë Veriore, sipas autorëve, zë 20 deri në 40% të Prodhimit të Brendshëm Bruto.