VOA / Kush është nga Maqedonia e Veriut në Listën e Zezë të SHBA -së

53

https://mk.voanews.com/a/biden-order-macedonia-blacklist-balkans-/5923394.html

Urdhri Ekzekutiv Biden për Ballkanin Perëndimor do të jetë mjet për adresimin e kërcënimeve ndaj stabilitetit, përparimit të institucioneve demokratike, tha zëdhënësi Ned Price.

UASHINGTON –
Shtetet e Bashkuara nuk kanë shpallur ende emra të rinj sipas urdhrit ekzekutiv të Presidentit Joe Biden, i tha Zërit të Amerikës zëdhënësi i Departamentit të Shtetit Ned Price kur u pyet nëse persona të rinj potencialë do të futeshin në listën e zezë.

“Por ky mjet do të na mundësojë të adresojmë kërcënimet më urgjente ndaj stabilitetit dhe përparimit të institucioneve demokratike,” tha Price.

Ai shtoi se “Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara për të promovuar demokracinë, transparencën, llogaridhënien dhe qeverisjen demokratike në të gjithë Ballkanin Perëndimor, në përputhje me standardet që shtetet duhet të përmbushin për të përmbushur qëllimin e tyre për të avancuar në rrugën evropiane”.

Presidenti Joe Biden ka lëshuar një urdhër ekzekutiv që ngrin pronat dhe ndalon hyrjen në Shtetet e Bashkuara të individëve që përbëjnë kërcënim për sigurinë dhe paqen e çdo vendi në Ballkanin Perëndimor.

Sanksionet do të vlejnë edhe për ata persona që, ndër të tjera, janë përgjegjës ose të përfshirë në pengimin e zbatimit të Marrëveshjes së Prespës të vitit 2018 dhe Marrëveshjes Kornizë të Ohrit të vitit 2001.

Urdhri ekzekutiv do të përfshijë gjithashtu persona që janë të përfshirë drejtpërdrejt ose tërthorazi në korrupsion, keqpërdorim të fondeve publike, ryshfet dhe të ngjashme.

Administrata e Presidentit Biden në fillim të qershorit deklaroi zyrtarisht luftën kundër korrupsionit vendimtare për sigurinë kombëtare të SHBA.

“Korrupsioni është një kërcënim për sigurinë kombëtare të SHBA-së, për barazinë ekonomike, për luftën globale kundër varfërisë, për përpjekjet për zhvillim dhe për vetë demokracinë,” tha Biden në atë kohë, duke shtuar se “duke trajtuar dhe trajtuar në mënyrë efektive korrupsionin, “Qeverisja e përgjegjshme mund të ofrojnë përfitime thelbësore për Shtetet e Bashkuara dhe për demokracitë e tjera.”

Në listën e sanksioneve të Departamentit Amerikan të Thesarit tashmë janë Ljube Boshkovski, Menduh Thaçi, Xhevat Ademi, Kastriot Haxhirexha, Nevzat Halili, Gafur Adili, Nuri Bexheti, Xhavit Hasani, Xhezair Shaqiri, Daut Rexhepi dhe Xhemail Hiseni.

Shumica e tyre ishin në këtë listë gjatë administratave të Bill Clinton dhe George W. Bush.

Sekretari i Shtetit Anthony Blinken tha se urdhri i ri ekzekutiv për Ballkanin Perëndimor ishte një plotësues i urdhrave ekzekutivë të presidentëve të mëparshëm.