(Video) Zaevi – Hoti: Nëse është e nevojshme, testet PCR do të futen përsëri në kufi

341

Maqedonia Veriore dhe Kosova së shpejti do të konfirmojnë dialogun politik tradicionalisht pozitiv me seancën e parë të përbashkët midis qeverive të dy vendeve, sa më shpejt që kushtet të lejojnë. Kjo u deklarua në konferencën e sotme për shtyp nga Kryeministri Zoran Zaev dhe homologu i tij kosovar Abdullah Hoti, i cili është për një vizitë zyrtare në Maqedoninë e Veriut.

“Vendet tona kanë një interes në forcimin e mëtejshëm dhe thellimin e marrëdhënieve dypalëshe dhe bashkëpunimin në të gjitha fushat me interes të përbashkët. Në këtë drejtim, ne presim intensifikimin e dialogut politik dhe mbajtjen e sesionit të parë të përbashkët të njoftuar midis qeverive të të dy vendeve sa më shpejt që kushtet të lejojnë.” Kjo ngjarje do të jetë një shtysë pozitive për zhvillimin e mëtejshëm dhe intensifikimin e marrëdhënieve tona dhe bashkëpunimin e përgjithshëm Si kontribut në forcimin e mëtejshëm të marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë, unë pres që dërgimi i 44 pjesëtarëve të Ushtrisë së Maqedonisë Veriore në KFOR do të forcojë më tej stabilitetin e Kosovës. si dhe stabilitetin dhe sigurinë e të gjithë rajonit ”, tha Zaev.

Ai shtoi se me qëllim të promovimit të bashkëpunimit ekonomik dhe komunikimit, vihet theksi në lidhjen infrastrukturore të vendeve tona si pjesë e bashkëpunimit rajonal.

“Afërsia jonë gjeografike do të afrojë më tej ndërtimin e autostradës Shkup – Prishtinë. Kjo autostradë është e një rëndësie të veçantë strategjike jo vetëm për vendet tona, por edhe rajonin. Tani jemi duke u përgatitur për ndërtimin e autostradës Shkup – Bllacë. “Prova e përpjekjeve tona të sinqerta për të promovuar bashkëpunimin dhe për të mundësuar qarkullimin e lirë të personave dhe mallrave, është hapi i madh që u hodh me hapjen e vendkalimit kufitar Belanovce – Stancic,” tha Kryeministri.

Për Maqedoninë Veriore, pa dyshim, Kosova është një nga partnerët më të rëndësishëm tregtarë.

“Tregtia midis vendeve tona është pa tarifa doganore, në përputhje me Marrëveshjen CEFTA dhe Marrëveshjen për Bashkëpunim Ekonomik. Shifrat flasin vetë: Maqedonia Veriore është një nga 5 vendet me të cilat Kosova ka shkëmbimin më të lartë tregtar. Edhe në raste të tilla të jashtëzakonshme “kushtet e vendosura nga Kovid-19, shkëmbimi i përgjithshëm tregtar që nga gushti i vitit 2020 është gati 170 milion euro,” tha Zaev.

Sipas tij, çdo përmirësim në marrëdhëniet midis fqinjëve sjell stabilitet dhe prosperitet në të gjithë rajonin.

Kjo është arsyeja pse ne mirëpresim Marrëveshjen për Normalizimin e Marrëdhënieve Ekonomike ndërmjet Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë, e cila u arrit në Uashington. Në të njëjtën kohë, ne mbështesim dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës, i cili u prezantua nga Bashkimi Evropian. Ne sinqerisht ju urojmë suksese. Ne mbështesim një zgjidhje reciprokisht të pranueshme që do të garantojë dhe forcojë paqen dhe sigurinë në rajonin tonë, do të sigurojë një të ardhme të prosperuar për të gjithë qytetarët dhe do të përshpejtojë procesin e integrimit në BE. Me këtë rast, unë dua të shpreh mbështetjen tonë të sinqertë që Kosova të arrijë sa më shpejt të jetë e mundur “Përparimi në integrimin në BE, përmes Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit, si dhe në marrjen e liberalizimit të vizave,” tha Kryeministri.

“Populli ynë thotë se fqinjët nuk janë zgjedhur, por ata gjithmonë vijnë së pari për të ndihmuar. Kjo është arsyeja pse ne presim që Kosova të përfshihet në bashkëpunimin e zgjeruar rajonal, të udhëhequr nga Maqedonia Veriore, Serbia dhe Shqipëria, në mënyrë që karakteri i saj gjithëpërfshirës të jetë një përparësi për rajonin, pavarësisht nga çështjet e hapura politike.
Kjo është kryesisht në interes të qytetarëve tanë, kryesisht për zbatimin e katër lirive të BE-së në Ballkanin Perëndimor: lëvizja e lirë e njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kapitalit, e cila do të mundësojë integrim dhe harmonizim më të shpejtë me Bashkimin Evropian. Pikërisht angazhimi i përbashkët, “e cila vjen nga vetë rajoni, do të jetë një vlerë e shtuar e fortë për perspektivën tonë evropiane dhe për iniciativat tashmë ekzistuese që janë në atë funksion – Procesi i Berlinit dhe Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal,” shtoi ai në një konferencë shtypi.

Në kushtet e një pandemie botërore kur kufijtë midis dy vendeve janë ende të hapura dhe udhëtojnë pa teste PCR, Kryeministri i Kosovës tha se ministritë e linjës janë në komunikim të vazhdueshëm dhe se nëse duhen ndërmarrë hapa më seriozë, nuk do të jetë kufizimi i hyrjes dhe dalje, por për mbrojtjen e qytetarëve të të dy vendeve.