Vendimi i Komisionit Europian/BE pranon certifikatat e vaksinave të lëshuara në Maqedoni

217

Nga nesër, Bashkimi Evropian do të pranojë certifikatat e vaksinimit të lëshuara në Maqedoni, Turqi dhe Ukrainë dhe ato do të lidhen me sistemin e Bashkimit, në mënyrë që të lehtësohet lëvizja e lirë në kushtet e pandemisë, tha Komisioni Evropian.

VENDIM I KOMISIONIT EVROPIAN
BE pranon certifikatat e vaksinave të lëshuara në Maqedoni
Nga nesër, Bashkimi Evropian do të pranojë certifikatat e vaksinimit të lëshuara në Maqedoni, Turqi dhe Ukrainë dhe ato do të lidhen me sistemin e Bashkimit, në mënyrë që të lehtësohet lëvizja e lirë në kushtet e pandemisë, tha Komisioni Evropian.

Ky vendim, i marrë sot, i cili do të hyjë në fuqi nesër, siç është njoftuar nga Komisioni, lejon pranimin e certifikatave të COVID -it të lëshuara nga vendet e treta dhe janë në përputhje me standardet e Bashkimit. Certifikata maqedonase e vaksinës i plotëson këto kushte, është bërë sipas standardeve evropiane dhe Ministria e Shëndetësisë ka punuar në harmonizimin që nga maj-qershor i këtij viti.

Sa i përket Maqedonisë, Komisioni Evropian konfirmon se certifikata e vaksinës, testi dhe certifikata për vaksinimin Covid-19 përmbajnë të dhënat e nevojshme, dhe pala maqedonase informoi Komisionin se lëshon certifikata për vaksinat “Vakszervia” (Astrazeneka ), “Komirnati” (Pfizer)., Sputnik V, Sinofarm dhe Sinovak.

Sidoqoftë, në rastin e Sputnik c, për shembull, i cili nuk njihet nga EMA dhe OBSH, u lihet shteteve anëtare të BE të vendosin veçmas nëse do t’i njohin ato.

Përndryshe, në mënyrë që vendimi i sotëm i Komisionit Evropian të bëhet plotësisht funksional, siç thuhet në deklaratë, “Maqedonia e Veriut duhet të lidhet me certifikatën dixhitale të BE -së për covid”.