Tre ministrat e Jashtëm ai i Austrisë, A.Schalenberg, i Sllovenisë, A. Logar dhe i Republikës Çeke, J Kulhanek,në Tiranë / Shqipëria i ka plotsuar kushtet

69

Në një konferencë të përbashkët shtypi pas takimit me Ministren shqiptare për Evropën dhe Punët e Jashtme Olta Xhaçka, ajo tha se vizita e homologëve të saj në Tiranë ishte një tregues i mbështetjes së tyre dhe të vendeve që ata përfaqësojnë, për anëtarësimin e Shqipërisë në BE.

  • Shqipëria ka bërë një rrugë të gjatë dhe të vështirë për të përmbushur kushtet dhe kërkesat, duke kapërcyer shumë sfida. Edhe pse viti i kaluar ishte jashtëzakonisht i vështirë, ne arritëm të bëjmë progres të rëndësishëm në reformën e sistemit gjyqësor, në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, në zgjerimin e perspektivës dhe kornizës ligjore të të drejtave themelore të njeriut, dhe më në fund arritëm të zhvillojmë një procesi zgjedhor për ta sjellë Shqipërinë më afër qëllimit të saj përfundimtar, anëtarësimit në BE, tha Dzacka.

Ministri austriak Schallenberg vlerësoi se Shqipëria është e gatshme të fillojë negociatat në qershor dhe se nuk ka asnjë arsye për vonesa.

  • Jam shumë i lumtur që jam në Tiranë. Ky është një mesazh i fortë evropian, një mesazh i fortë mbështetjeje, simpatie dhe fqinjësie. Kur të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor të bëhen pjesë e BE-së, ne do të arrijmë vizionin e kontinentit pas Luftës së Dytë Botërore. Shqipëria është e gatshme të fillojë negociatat, nuk ka asnjë arsye për vonesa. Ky është një proces që më në fund duhet të fillojë. “Ne do të qëndrojmë pranë jush sot dhe në të ardhmen,” tha Schalenberg.

Ai shtoi se BE nuk do t’i kthente shpinën Shqipërisë dhe do të ndihmonte me vaksinat për të parandaluar Covid-19.

  • Ju jeni më afër nesh si fqinjë, politikisht, por edhe njerëzisht. “Vaksinat e tjera do të mbërrijnë, BE nuk do t’ju kthejë shpinën, nuk do t’ju lërë, ne do të qëndrojmë pranë jush në këtë pandemi në periudhën e ardhshme,” tha Schallenberg.

Ministri i Jashtëm Çek Kulhanek theksoi arritjet e vendit në reformën gjyqësore dhe luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Sipas ministrit slloven Logar, Shqipëria ka përmbushur detyrën e saj, tani është radha e BE, e cila duhet të respektojë fjalët e saj, për të cilat është koha e duhur. Ai premtoi se si presidenca e ardhshme e BE, Sllovenia, e cila është një mbështetëse e fortë e procesit të zgjerimit me vendet e Ballkanit Perëndimor, do të jetë një bashkëbisedues dhe mbështetës aktiv i Shqipërisë.

Të tre ministrat do të takohen me Presidentin Ilir Meta dhe Kryeministrin Edi Rama.