Tensione Rusi-SHBA pas deklaratës së Biden për Putinin, Moska thërret ambasadorin për konsultime

25

Ambasadori rus në Uashington, Anatoli Antonov është ftuar në Moskë për konsultime për të analizuar marrëdhëniet ruso-amerikane. Kjo thuhet në deklaratën nga përfaqësuesi zyrtar i Ministrisë së Jashtme Ruse Maria Zakharova, qarkulluar të mërkurën.

“Ambasadori rus në Uashington Anatoli Antonov është ftuar në Moskë për konsultime për të analizuar se çfarë të bëjë dhe ku të lëvizë në kontekstin e marrëdhënieve me Shtetet e Bashkuara,” tha diplomati.

Siç theksoi Zakharova, Rusia është e interesuar të parandalojë degradimin e pakthyeshëm të marrëdhënieve me Shtetet e Bashkuara.

“Për ne, gjëja kryesore është të përcaktojmë se cila është mënyra e rregullimit të lidhjeve ruso-amerikane, të cilat janë në një gjendje të vështirë për shkak të Uashingtonit ka vendosur në vitet e fundit, në thelb janë të bllokuara. Ne jemi të interesuar të parandalojmë degradimin e tyre të pakthyeshëm, nëse amerikanët e kuptojnë këtë”, tha ajo.

Deklarata vjen disa ditë para përmbushjes së 100 ditëve në zyrë nga Presidenti i SHBA’së Joe Biden.

Më herët, Biden tha në një intervistë me ABC TV se udhëheqja ruse do të duhet të “paguajë çmimin” në lidhje me përpjekjet e Moskës për të ndërhyrë në zgjedhjet amerikane. Prezantuesi pyeti për reagimin e Biden ndaj botimit të raportit të zyrës së Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare të SHBA. Ajo pretendon se autoritetet ruse kanë kërkuar të diskreditojnë Biden, si dhe Partinë Demokratike, në të cilën ai është anëtar, gjatë fushatës zgjedhore të vitit të kaluar në vend. Sipas Biden, presidenti rus “do të paguajë çmimin” për këto veprime.

Siç u tha gazetarëve sekretari i shtypit i presidentit rus, Dmitry Peskov, Kremlini i konsideron si të pabazuara dhe pa substancë pretendimet se Rusia pretendohet të ketë ndërhyrë në zgjedhjet presidenciale të SHBA në vitin 2020. Siç vuri në dukje zëdhënësi i Kremlinit, “shprehim keqardhje që materiale të tilla – larg nga të qenit me cilësi të lartë – përdoren. Ka shumë të ngjarë që janë si një justifikim për të vënë në rendin e ditës çështjen e sanksioneve të reja kundër Rusisë”.