Talat Xhaferi : Shtyrja e regjistrimit kërkon një vendim politik

62

linku https://info.mk/makedonija/%D1%9F%D0%B0%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD/

Nevojitet një vendim politik për të shtyrë regjistrimin, tha sot Kryetari i Kuvendit Talat Xhaferi. Sidoqoftë, ai pyeti se në çfarë do të bazohej propozimi për shtyrjen e regjistrimit dhe nëse kishte ndonjë vlerësim se pandemia Covid-19 do të mbaronte në qershor ose korrik ose se situata do të ishte ndryshe.

  • Kuvendi miratoi një Ligj për mbajtjen e një regjistrimi. Ai përcaktoi afate për të gjithë dhe në këtë moment mendoj se është e kotë të dalësh me mendime të tilla ose të tilla. Nëse ata mendojnë se duhet të shtyhet, atëherë nevojitet një vendim politik. Ky vendim politik duhet të ndryshohet në një zgjidhje ligjore. Dhe për sa kohë do të vonohej ai regjistrim? Sipas asaj që dëgjoj të shtyhet për në qershor ose korrik. Në çfarë bazohet ai propozim? Në kontekstin e Kovid, çfarë do të thoshte kjo? Ekzistojnë disa informacione se në qershor, korrik pandemia do të përfundojë kështu që ne mund ta zbatojmë atë ose do të vijmë në një vakum ligjor dhe pastaj do të hyjmë në kaos ligjor. Po sikur të mos ndodhë në qershor ose korrik, nëse parakushtet janë të njëjta me ato të zgjedhjeve të vitit 2020, sepse vlerësuam që qershor-korrik do të jetë një situatë tjetër. Po, ishte ndryshe vetëm në një konotacion negativ, tha Xhaferi.

Sipas tij, shprehja politike si e tillë nuk mjafton për një vendim.

  • Ekziston një ligj ose të gjithë do të bashkohen për të zbatuar ligjin ose do të ndodhë ajo që ata njoftojnë se do të ndodhë. Disa njoftojnë se po mbledhin nënshkrime, të tjerë thonë se ne do të zbatojmë ligjin, të tjerët thonë disa parakushte të tjera. Tashmë është një debat politik që unë, si Kryetar i Kuvendit, nuk do të doja të përfshihesha. Kompetencat e Kuvendit ishin miratimi i një ligji, thotë ndër të tjera Xhaferi.

Sipas Kryetarit të Kuvendit, Ligji për Regjistrimin lejon që ai të zbatohet si duhet dhe çdo qytetar që plotëson kushtet për tu numëruar, dhe interpretimet në lidhje me pjesëtarët e bashkësive etnike thonë se ato janë bërë për qëllime politike.

  • Dhe interpretimi pas rezultateve në kuptimin që ky do të ishte kështu ose ai do të ishte më pak, këto janë tashmë komente që bëhen për qëllime të tjera, dhe ato qëllime të tjera janë sigurisht qëllime politike. Të gjithë duan të qëndrojnë në pushtet, dhe të gjithë duan të vijnë në pushtet. Mbi të gjitha, ky është kuptimi i organizimit politik. Sa i përket regjistrimit, duhet të sigurohen parakushtet për këdo që vjen në pushtet, sepse kushdo që është në opozitë ka detyrim ndaj qytetarëve që të krijojnë parakushte që qytetarët të jenë të kënaqur me statusin, të drejtat, mundësitë, tha Xhaferi për MIA.

Në kontekstin e të drejtave të fituara tashmë, shtoi ai, ato nuk mund të jenë objekt i llogaritjes për asnjë arsye sepse ekzistojnë dokumente ligjore ndërkombëtare që garantojnë të drejtat individuale si vlera themelore dhe kolektive, përfshirë të drejtat politike të qytetarëve.