Spin mjeshtrit krijojnë mjedis për një krizë sigurie

162

lajmi interaktiv

Spin shqip nënkupton PROPAGANDË

P.S një mendim ndryshe ,vetëm që të keni një mozaik të plotë dhe të jeni të informuar lidhur me realitet në regjion , ku të gjithë ndryshe mendojnë për të njëjtën temë ,sepse unë nga blloku shqiptar mendoj ndryshe,tjerët nga blloku maqedonas ndryshe,më ndryshe edhe ai bullgar,ndryshojnë bullgarët edhe nga ai mendim sërb, ndryshe këtë çështje e sheh mendimi grek që dallohet nga gjithë fqinjët ,pra çdo njëri mendim ka specifika ndryshe nga më të ndryshmet, po të paktën njeriu duhet jeni të informuar ,dhe mendimet ndryshe kërkojnë një zero tolerancë,nuk do të thotë se ai tyre është i fundit që nënkupton se as mendimet tona duhet të jenë të fundit ,me rëndësi është të dijsh çka mendon tjetri për ty…dhe në rreth …

=============================

Lajmi aktiv që qarkullon

Integrimi europian i Shqipërisë,
“Diplomacia sekrete” bullgare dhe sulmet ndaj Maqedonisë


Angazhimi i Bullgarisë për të ndarë rrugën e integrimit evropian të Maqedonisë dhe Shqipërisë, si një “strategji” e re për të forcuar pozicionet e vetos shantazhuese për integrimin evropian të Maqedonisë, provon se përmban në mënyrë implicite kërcënimin e aktivizimit të narrativës “kërcënuese e unitetit të shtetit maqedonas nga “. dëshira për të bashkuar shqiptarët në rajon”. Në skenarin me prodhimin bullgar, Shqipëria duhet të lejohet të përparojë në integrimet evropiane dhe të mos presë Maqedoninë nëse kundërshton të përmbushë shantazhin e Sofjes zyrtare. Sipas projeksioneve të frikshme, të dedikuara për publikun maqedonas, shqiptarët në Shqipëri do të lëvizin shpejt drejt BE-së, duke shkaktuar një disbalancë me Maqedoninë. Spin-bllofe të tilla në formën e kujdesit për shpirtin, me përzierje kërcënimesh, jepen edhe nga personazhe publike, por tashmë me qëllime të njohura dhe të lexuara. Kësaj radhe ushqehet teza e “pakënaqësisë në rritje me performancën e shtetit maqedonas nga pjesëtarët e komunitetit etnik shqiptar”.

  • Një zhvillim i tillë i ngjarjeve, me Maqedoninë në vend, në të ardhmen mund të radikalizojë komunitetin e dytë më të madh etnik në favor të bashkimit me Shqipërinë, më të suksesshmin nga të dy vendet. Për shkak se, pas luftërave jugosllave, u bë e papranueshme që të qëllohej mbi qytetarët e saj për të qëndruar në vend, skenarët e mëposhtëm rrezikojnë jo vetëm sigurinë e Maqedonisë por edhe integritetin e saj territorial – në një rubrikë në mediat maqedonase spiun me vizionin e tij apokaliptik Prof. Denko Maleski.

Skenarët e frikësimit të qytetarëve me prapavijë dhe tendencë

Kuazi-skenarë të tillë të supozuar, si ai i Maleskit, për ekspertët e sigurisë janë tepër hipotetikë dhe të mbështetur lirshëm nga kushte dhe procese reale, madje edhe me një sfond dhe tendencë. Të udhëhequr nga vendimet e mëparshme në lidhje me zgjerimin e samiteve të BE-së, ndikimin dhe pikëpamjet e disa shteteve anëtare për këtë çështje, si dhe marrëveshjen e brendshme në BE që zgjerimi i Ballkanit Perëndimor të shkojë në një paketë, analistët politikë konsiderojnë se njoftime joreale.për ndarjen e Shqipërisë dhe Maqedonisë për fillimin e negociatave për anëtarësim në Bashkim. Se si do t’i zhvillojnë negociatat dhe për sa kohë do t’i përfundojnë ato do të varet më tej individualisht nga gatishmëria e secilit vend për negociata.

  • Skenarët dhe supozimet hipotetike zakonisht synohen për manipulim politik. Në politikë nuk duhet të veprohet sipas supozimeve dhe hipotezave, por t’u përmbahet mundësive dhe qëllimeve reale. Implikimi i rreziqeve të sigurisë me hipotezën se Shqipëria dhe Maqedonia janë të ndara për fillimin e negociatave për anëtarësim në BE, nuk do të thotë rrezikim vetëm i sigurisë së Maqedonisë por të gjithë rajonit. Supozimi se përparimi më i shpejtë i Shqipërisë drejt BE-së do të provokonte “radikalizimin e komunitetit të dytë etnik më të madh në favor të bashkimit me Shqipërinë” mund të realizohej vetëm duke ndryshuar kufijtë. Dhe çdo mendim për ndryshimin e kufijve do të thotë një luftë e re ballkanike. BE-ja as që e mendon, nuk e dëshiron dhe nuk do ta lejojë – thotë Oliver Andonov, profesor universitar në fushën e sigurisë.

Diplomacia sekrete bullgare në gjendje të plotë kundër Maqedonisë

Duket se me gjithë shantazhet e drejtpërdrejta të shprehura në samitet e BE-së dhe të dorëzuara si kushte nga Bullgaria në Maqedoni në disa formate, “diplomacia sekrete” bullgare e aktivizon atë për të intensifikuar presionin e saj – stereotipin e bashkimit mbarëshqiptar! Dmth, deklaratat e shpeshta të provokuara të politikanëve nga Kosova dhe Shqipëria për bashkimin e dy shteteve shqiptare, spin-mjeshtrat bullgarë përpiqen t’i përdorin ato për të krijuar një mjedis për krizë sigurie për Maqedoninë dhe për të rrezikuar unitetin e shtetit maqedonas. Por përballë ekuilibrave të tillë propagandistikë me nacionalizmin, edhe intelektualët shqiptarë e çmitizojnë narrativën e bashkimit mbarëshqiptar duke ndryshuar kufijtë si “retorikë boshe” nga politikanët shqiptarë.
– Kur në një dekadë më shumë se 500 mijë njerëz ikin nga Shqipëria dhe Kosova, politikanët kërkojnë “shpëtim” në retorikën e bashkimit. Ndryshe flasin me shqiptarët, ndryshe në Bruksel dhe ndryshe në Uashington. Në skenën e madhe të politikës botërore firmosin çdo marrëveshje për mosndryshim të kufijve dhe në skenën e vogël lokale thonë fjalë të mëdha. A është e vështirë për t’u kuptuar kjo parodi? Nuk është edhe aq e vështirë kjo Për bashkimin e shqiptarëve duhet pasur parasysh edhe kjo: edhe Kosova edhe Shqipëria kanë garantuar mosshkeljen e kufijve përmes të gjitha marrëveshjeve ndërkombëtare. Është thënë se Kosova shpallet shtet sipas vullnetit të lirë të shumicës së qytetarëve të saj. Nuk thuhet se ky është vetëm një mashtrim i ndërkombëtarëve sa për ta bërë Kosovën të pavarur dhe për t’ia aneksuar Shqipërisë. Dëshira për bashkim

https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D1%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7/