Shtip / Nuk ka asnjë pengesë për të mësuar gjuhën bullgare në shkollë si lëndë fakultative, në frymën e fqinjësisë së mirë

53

Në frymën e fqinjësisë së mirë dhe komunikimit më të mirë me Bullgarinë, unë sugjerova se nuk ka asgjë kundër mësimit të gjuhës Bullgare në shkollat ​​tona si fakultative, sepse çdo gjuhë që është e njohur dhe e pranishme është një komunikim themelor midis kombeve “, tha Kryetari i Komunës së Shtipit Sashko Nikollov pas takimit të sotëm me ambasadorin bullgar Angel Angelov i cili vizitoi qytetin.

Nikollov tha se ata patën një takim të frytshëm me Angelov sepse diskutuan për disa projekte të përbashkëta kufitare, investime të ndryshme që do të nënkuptojnë zhvillimin e të dy vendeve, por edhe bashkëpunimin midis qyteteve.
Ambasadori Bullgar, siç thotë ai, është optimist për mosmarrëveshjen midis Maqedonisë dhe Bullgarisë dhe gjëja më e rëndësishme është të rivendoset besimi midis popujve.

I pyetur nëse gjuha e urrejtjes po sanksionohet në Bullgari, Angelov tha: “Emocionet që ekzistojnë në të dy palët duhet të zvogëlohen dhe ne duhet të hyjmë në një dialog pragmatik që do të eliminojë të gjitha gjuhët e urrejtjes.”

Angelov i cili në emër të Ambasadës Bullgare shpërndau 30 pako për familjet e rrezikuara nga shoqëria në Shtip.

Më 17 dhjetor në Bruksel, në tekstin përfundimtar të konkluzioneve të konkluzioneve të Këshillit të BE mbi procesin e asociimit dhe stabilizimit me kërkesë të Bullgarisë u vendos fraza “keqinterpretim i historisë”, e cila u bllokua nga Republika Çeke dhe Sllovakia të cilët e konsiderojnë të dëmshme dhe do të shkaktojnë komplikime. “Ne nuk do të lejojmë që Bashkimi Evropian të jetë gjykatësi i historisë sonë të përbashkët, se si ne identifikojmë ose çfarë gjuhe flasim,” thanë Ministrat e Jashtëm Çekë dhe Sllovakë Tomasz Petricek dhe Ivan Korcok në një deklaratë të përbashkët në atë kohë. Bullgaria më parë vuri veton e miratimit të kornizës negociuese për fillimin e bisedimeve të pranimit të Maqedonisë me BE sepse kundërshton ekzistencën e gjuhës dhe identitetit maqedonas dhe Ministria e Jashtme Bullgare më vonë sqaroi se përfundimet e Këshillit të Zgjerimit të BE nuk kanë asgjë për të bërë me procesin e miratimit.korniza negociuese Shqipëria dhe Maqedonia.

linku https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/nema-prechki-vo-uchilishtata-fakultativno-da-se-izuchuva-bugarskiot-jazik-vo-duhot-na-dobrososedstvoto-reche-gradonachalnikot-na-shtip-nikolov-na-sredbata-so-bugarskiot-ambasador-angelov/