Shteti Portugez ua ndalon shefave t’u dërgojnë sms punëtorëve pas orarit të punës

28

Portugalia i ka ndaluar shefat që të dërgojnë mesazhe me tekst dhe t’i dërgojnë email stafit jashtë orarit të punës, si pjesë e ligjeve të reja të quajtura “e drejta për pushim”.

Ky vendim synon përmirësimin e ekuilibrit punë-jetë, transmeton rtv21.tv.

Kompanitë me më shumë se 10 persona staf mund të përballen me gjoba nëse kontaktojnë punonjësit jashtë orarit të kontraktuar.
Ekzistojnë gjithashtu rregulla të reja për lejimin e stafit me fëmijë të punojnë nga distanca.

Prindërit do të lejohen të punojnë në shtëpi për një kohë të pacaktuar pa kërkuar miratimin paraprak nga punëdhënësit e tyre derisa fëmija i tyre të mbushë tetë vjeç.

Dhe kompanitë gjithashtu duhet të kontribuojnë në faturat më të larta shtëpiake nga të qenit në shtëpi, të tilla si kostot e energjisë dhe internetit.

Përfshihen gjithashtu masa për të trajtuar izolimin që mund të ndjejnë punëtorët në distancë, me kompanitë që pritet të organizojnë takime të rregullta ballë për ballë.

Megjithatë, disa elementë të paketës nuk u miratuan nga parlamenti i Portugalisë, duke përfshirë një “të drejtë për t’u shkëputur” që lejon personelin të fikë të gjitha pajisjet e punës jashtë orarit.

Ministrja e Punës dhe Sigurimeve Shoqërore e Portugalisë, Ana Mendes Godinho, tha në një konferencë në Lisbonë javën e kaluar se “puna me telekomandë mund të ndryshojë lojën”, por rritja e saj duhet të rregullohet./21Media