Shqiptarët e”mundin” Заев 7: 0 në regjistrimin e diasporës

76

linku

https://plusinfo.mk/ahmeti-go-tepa-zaev-7-0-za-popisot-na-di-asporata/

Ndërsa ministrat dhe udhëheqësit e partive shqiptare bombardohen fjalë për fjalë me njoftime dhe video në faqet zyrtare të Facebook për të numëruar diasporën shqiptare, në bllokun maqedonas vështirë se ka njoftime dhe thirrje për një regjistrim të emigrantëve.

Ministrat maqedonas dhe shqiptarë gjithashtu funksionojnë si dy botë të ndryshme për regjistrimin e vazhdueshëm të emigrantëve. Kjo vlen edhe për udhëheqësit e partive maqedonase dhe shqiptare si nga qeveria ashtu edhe nga opozita. Ndërsa ministrat dhe udhëheqësit e partive shqiptare bombardohen fjalë për fjalë me njoftime dhe video në faqet zyrtare të Facebook për të numëruar diasporën shqiptare, në bllokun maqedonas vështirë se ka njoftime dhe thirrje për një regjistrim të emigrantëve.

Kryeministri dhe udhëheqësi i LSDM Zoran Zaev në bllokun maqedonas është më aktiv me thirrjet për regjistrim, megjithatë partneri i qeverisë Ali Ahmeti hedh një hije kur bëhet fjalë për njoftimet, thirrjet dhe videot në lidhje me vetë-regjistrimin e diasporës shqiptare. Zaev ka katër ose pesë njoftime për regjistrimin, por nuk ka asnjë video të vetme për regjistrimin e emigrantëve, ndërsa Ahmeti ka postuar 7 video dhe disa njoftime.

Postimi i fundit në faqen e Zaev në Facebook që bën thirrje për një regjistrim të të huajve daton në 19 Mars, ku ai informoi se më shumë se 82,000 qytetarë tanë të diasporës përdorën mundësinë për t’u vetëregjistruar, gjë që kontribuon në krijimin e politikave më të mira për një të ardhme më të mirë atdheu.

“Unë i bëj thirrje të gjithëve nga diaspora jonë, nga e gjithë bota, të bashkohen me këtë akt patriotik dhe të na ndihmojnë të marrim një pamje të qartë të njerëzve tanë jashtë.” Maqedonas, shqiptarë, turq, romë, vllehë, serbë, boshnjakë dhe të gjithë të tjerët pa marrë parasysh përkatësinë etnike, regjistroheni të gjithë ju që keni shtetësi maqedonase! Në atë mënyrë ne do të dimë se si të përmirësojmë shërbimet e misioneve diplomatike dhe konsullore, por gjithashtu do të jemi në gjendje të përdorim potencialin e diasporës për zhvillimin e Maqedonisë Veriore dhe për promovimin e vendit në botë. “Vetëregjistrimi është shumë i thjeshtë dhe të dhënat personale janë të mbrojtura plotësisht dhe rreptësisht,” shkroi Zaev në thirrje.

Njoftimi më i trishtuar nga dy ditë më parë ka Ministrin e Punës dhe Çështjeve Sociale Jagoda Shahpaska. Ajo thekson se për herë të parë që nga pavarësia e vendit tonë, të mërguarit kanë një shans të regjistrohen.

“Në vetëm 10 minuta, përmes një aplikacioni të thjeshtë, ata mund të ndikojnë në politikat që do të krijohen për 10 vitet e ardhshme. Regjistrimi është një operacion thjesht statistikor nga rezultatet e të cilit do të dimë saktësisht se sa jemi, nga jemi dhe nga jemi. “Nga pikëpamja ekonomike, është e rëndësishme të dimë nëse emigrantët tanë kanë ndonjë investim në vend, nëse kanë pronë në vend, nëse kanë familje në atdhe për të cilat kujdesen dhe ofrojnë ndihmë materiale,” Ka shkruar Shahpaska.

Ai u bën thirrje të huajve, të gjithë diasporës, të gjithë për të cilët atdheu është i rëndësishëm, të regjistrohen dhe kështu të kontribuojnë për një të ardhme më të mirë dhe një jetë më të mirë për ata që jetojnë në këtë vend.

Ministrja e Mbrojtjes Radmila Sekerinska ka një njoftim, por që pjesëtarët e Ushtrisë që po qëndrojnë në “Krivolak” janë regjistruar. Nuk ka thirrje për regjistrim të të huajve.

Nuk ka thirrje për vetëregjistrim të diasporës në faqet në Facebook të ministrave Oliver Spasovski, Nikola Dimitrov, Venko Filipce, Bojan Maricic, Blagoj Bochvarski

Por është e habitshme që pothuajse të gjithë ministrat e LSDM-së e përgëzuan Zoran Zaev për rizgjedhjen e tij si udhëheqës i partisë, njoftuan se ata kishin votuar dhe mburreshin se zgjedhjet e para të drejtpërdrejta presidenciale brenda partisë ishin të suksesshme.

Alsoshtë gjithashtu interesante që faqet e para të profileve në Facebook të disa ministrave të LSDM-së janë për zgjedhjet brenda-partiake, ndryshe nga ministrat e BDI-së ku faqet e para janë për regjistrimin e emigrantëve.

Në BDI, pothuajse nuk ka asnjë ministër që na telefonon në Facebook për vetë-regjistrim të emigrantëve. Nga inspektimi që kemi bërë, Ministrat e Financave dhe Mjedisit, Fatmir Besimi dhe Naser Nuredini nuk po merren me regjistrimin. Përballë tyre, faqet në Facebook të Artan Grubi dhe Bujar Osmani janë përmbytur me njoftime, video dhe mesazhe me tekst nga diaspora shqiptare. Ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, gjithashtu njoftoi regjistrimin.

“Diaspora jonë historikisht ka provuar veten në proceset më të rëndësishme që ka kaluar vendi ynë, siç dëshmohet sot në procesin e regjistrimit,” shkroi Bekteshi.

Situata me drejtuesit e partive është e njëjtë si me ministrat.

Zaev herë pas here kujton se po bëhet regjistrimi i emigrantëve dhe i bën thirrje që të regjistrohen vetë. Kreu i VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski bëri thirrje në Facebook të shtynte regjistrimin për shkak të lartësisë së pandemisë së koronavirusit.

Përballë tyre, udhëheqësit e bllokut politik shqiptar Ali Ahmeti, Bilal Kasami, Zijadin Sela bëjnë thirrje çdo ditë për një regjistrim të emigrantëve.

Kopertina e profilit të Ahmetit në Facebook është në regjistrim. Ai poston video dhe bën thirrje për vetë-numërim. Në një nga videot e postuara, Ahmeti shkruan “Meqenëse dielli po e ngroh këtë vend сме Ne jemi më shumë së bashku, regjistrohuni”.

Kreu i qeverisjes Besa Bilal Kasami lëshoi ​​një video të regjistrimit nën të cilën ai shkruajti: Regjistrohuni sot si numër, në mënyrë që nesër të jeni të denjë.

Në një postim në lidhje me letrën, Kasami thotë:

“Të dashur bashkatdhetarë, të dashur migrim, ju jeni pjesë e jona. Në momentet më të rëndësishme historike për proceset e atdheut, ju keni treguar guxim dhe sakrificë për atdheun tonë. Ju jeni një pjesë e pandashme e jona dhe e lidhur shpirtërisht me gjithçka që ndodh në vendin tonë. Pra, mos e humbni mundësinë e ofruar nga regjistrimi në internet. Me regjistrim ju vërtetoni se diaspora nuk është vetëm një numër por ka qenë dhe do të jetë pikë e çdo procesi politik, ekonomik, kulturor dhe zhvillimor të vendit tonë. Po numëroj, pra ekzistoj! “

Partneri i tij i koalicionit nga Alternativa, Afrim Gashi, tha se si do të duket vendi në të ardhmen do të varet kryesisht nga regjistrimi i emigrantëve.
“Të dashur migrantë, motra dhe vëllezër, më 1 Mars, filloi procesi i regjistrimit të popullsisë për migrantët. Prandaj, ju lutemi merrni seriozisht dhe regjistroni të gjithë ata që kanë shtetësi të Maqedonisë Veriore. Regjistrimi juaj për numrin e përgjithshëm të popullsisë në vendin tonë ka një rëndësi të madhe historike dhe një peshë serioze politike. “Se si do të duket vendi ynë në të ardhmen varet shumë nga regjistrimi juaj,” shkroi Gashi.
Ndërsa zyrtarët nga blloku politik maqedonas ranë në gjumë gjatë regjistrimit të të huajve, politikanët nga blloku shqiptar zhvendosën fushatën e vetë-regjistrimit përtej kufijve të Maqedonisë, në Kosovë dhe Shqipëri. Pothuajse të gjithë figurat e rëndësishme politike nga Tirana dhe Prishtina kërkuan një regjistrim të diasporës shqiptare. Gazetarë të njohur nga Shqipëria, siç ishte drejtuesi i emisionit “Opinioni” Blend Fevziu, gjithashtu u bashkuan me fushatën. Këshilli Koordinues i Diasporës Shqiptare bën thirrje gjithashtu për vetëregjistrim të emigrantëve.
Lidhur me pasivitetin e ministrave nga blloku maqedonas për regjistrimin, Qeveria përsëriti pikëpamjen se çdo thirrje për mbështetje të regjistrimit është një kontribut plus për suksesin e këtij operacioni statistikor.
Ne u bëjmë thirrje të gjithë aktorëve politikë sa më me zë të jetë e mundur të dërgojnë një mesazh mbështetjeje për regjistrimin si akti i tyre më i lartë i përgjegjësisë dhe kontributit në këtë operacion statistikor jashtëzakonisht të rëndësishëm të shtetit. Çdo qytetar duhet të marrë pjesë në regjistrim dhe të kontribuojë në popullarizimin e tij. Ne presim që mesazhi për regjistrimin e detyrueshëm të dërgohet nga të gjithë politikanët vendas. Regjistrimi është një operacion rreth të cilit duhet të bashkohemi të gjithë në mënyrë që ai të zhvillohet me sukses – përsëritur nga Qeveria.
Lidhur me pasivitetin e ministrave nga LSDM për regjistrimin nga partia, ata thonë se adresën e kemi gabuar.
Mendoj se adresa për këtë çështje është e gabuar. VMRO-DPMNE dhe e Majta po punojnë për bojkotin dhe shtyrjen e regjistrimit, LSDM e mbështet fuqimisht dhe e promovon atë – thotë Kostadin Kostadinov, zëdhënësi i LSDM.