Shilegovi / Ushtria Bullgare erdhi në pranverën e vitit 1941, si një ushtri okupuese dhe si e tillë mbeti deri në momentin e kapitullimit të Bullgarisë, shtator 1944

94

Procesi me Republikën e Bullgarisë për pranimin e vendit tonë, Republikën e Maqedonisë dhe fillimin e negociatave me Bashkimin Evropian është akoma aktiv. Unë jam shumë i vetëdijshëm se në të dy palët ka njerëz që nuk duan që ajo marrëveshje të ketë sukses dhe njerëz që irritojnë publikun me provokime të vogla politike, nga të dy palët. Kjo u njoftua sot në një konferencë për shtyp nga Kryetari i Qytetit të Shkupit Petre Shilegov, duke iu përgjigjur një pyetjeje gazetari.

  • Nuk u takon politikanëve të interpretojnë historinë dhe as të jenë auditorët e saj. Jobshtë detyra jonë të sigurojmë një të tashme dhe një të ardhme të caktuar për qytetarët tanë. Qëllimi kryesor i Republikës së Maqedonisë Veriore është fillimi i negociatave për anëtarësim të plotë në BE, tha Shilegov.

I pyetur në lidhje me deklaratën e ish-presidentit të LSDM-së Branko Crvenkovski për të thirrur bordin e partisë dhe për t’u distancuar nga pozicioni i Kryeministrit Zaev, Shilegov tha se LSDM-ja është një nga partitë më demokratike në vendin tonë dhe të gjithë, siç tha ai, kanë një të drejtë perfekte për të shpreh pozicionin e tij publikisht ose institucionalisht brenda organeve të partisë, përfshirë Crvenkovskin.

  • Nuk kam asnjë dyshim. Mendoj se askush nuk ka dyshim. Unë madje mendoj se mund të jetë keqinterpretuar. Ushtria Bullgare erdhi në pranverën e vitit 1941, si një ushtri okupuese dhe si e tillë mbeti deri në momentin e kapitullimit të Bullgarisë, shtator 1944. Ai më pas u shndërrua në një front patriarkal dhe mori pjesë në një pjesë të operacioneve çlirimtare në territorin e Republikës aktuale të Maqedonisë Veriore dhe territorin e ish Jugosllavisë, tha Shilegov.