SERBIA NË ADRIATIK, LHK “ALI HADRI” KËRKON SHKARKIMIN E BLERIM REKËS

213

Lidhja e Historianëve të Kosovës “Ali Hadri”, dega në Deçan, reagon ashpër ndaj deklaratës skandaloze të Blerim Rekës, për daljen e Serbisë përmes rrugës transit në Detin Adriatik, duke thënë se ministri i Integrimeve ka shkelur rëndë mbi gjakun e derdhur të shqiptarëve dhe se ai duhet të shkarkohet.

“Deklarata e ministrit Reka është antishqiptare dhe i shkon përshtati politikës zyrtare të Beogradit. Serbia ka nisur Luftën e Parë dhe të Dytë Ballkanike, si dhe luftën në Slloveni, Kroaci, Bosnjë e Hercegovinë dhe në Kosovë, vetëm e vetëm për t’i mundësuar vetes daljen në Detin Adriatik”, thuhet në reagim.

Lidhja e Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” përkujton se plani serb për dalje në Adriatik është elaboruar në dokumente zyrtare të Akademisë së Shkencave të Serbisë dhe Kishës Ortodokse Serbe, andaj kërkon urgjentisht nga kryeministri Albin Kurti që t ë shkarkojë nga detyra ministrin Reka.

Ndryshe, ministri Reka e ka pranuar se ideja për daljen e Serbisë në Adriatik është e tij dhe jo e Qeverisë Kurti.

Ai e ka quajtur të pandershme që ‘ata të cilët nuk e kërkuan dorëheqjen e presidentit aktual teksa negocionte zgjidhje territoriale me shkëmbime sekrete, të kërkojnë tash dorëheqjen e tij’.

Opozita ka kërkuar nga kryeministri Kurti të shkarkojë ministrin Reka për shkak të qëndrimeve të tij lidhur me daljen e Serbisë në Detin Adriatik përmes kalimit transit nëpër Autostradën e Kombit.