REL / Festimi i 20 vjetorit të MO me harxhime luksi.

54

https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-20-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD/31402768.html

Më së paku 15 milion euro gjatë 5 viteve ka arrutur të realizojë kesh për shtypjen e librave nga buxheti firma Arbëria Design ,e cila do organizojë pjesën më të madhe në këtë 20 vjetor manifestim për Marrëveshjen e Ohrit ,bëjnë me dije të dhënat nga data baza e Qeverisë “Отворени финансии“.Pjesën e dytë të prokurimit e ka fituar kompania për tregti dhe turizëm EURO-Tourist Ziber Dooel Tetovo. Janë ftuar 300 mysafirë, dhe gjysmë milion euro do të shpenzohen për festimin.

Dy dekada pas nënshkrimit të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit, ajo po bën valë për publikun, pasi festimi do të bëhet në një kohë kur numri i njerëzve të infektuar me koronavirus po rritet me shpejtësi dhe zjarret po ndezen në vend. Zëvendëskryeministri Artan Grubi njoftoi se ngjarja shumëditore fillon më 13 gusht dhe do të kushtojë gjysmë milion euro nga buxheti i shtetit. Kontrata e prokurimit publik u lidh më 12 korrik dhe vetëm një kompani aplikoi për pjesën e parë të tenderit.Pjesa e parë e kontratës për organizimin e ngjarjes me vlerë gati 400 mijë euro iu dha kompanisë Production, Marketing, Design, Sales and Services Arberia Design Dooel Tetovo. Shtë regjistruar në Regjistrin Qendror si një kompani që merret kryesisht me veprimtarinë e botimit të librave. Në pesë vitet e fundit, kjo kompani ka marrë kryesisht tendera nga Ministria e Arsimit, Sekretariati për Zbatimin e Marrëveshjes Kornizë, Byroja për Zhvillimin e Arsimit dhe Universiteti Shtetëror i Tetovës. Të paktën 15 milionë euro është vlera e tenderëve që fitoi për shtypjen e librave, sipas të dhënave nga baza e të dhënave të qeverisë për Financat e Hapura.

Për mysafirët me apetit do jetë intersant, dhe do të ketë yje ndërkombëtar

Sipas dokumentacionit të tenderit për organizimin e festimit të Kornizës, një kompani duhet të marrë me qira një sallë konferencash në një hotel me pesë yje në Shkup për 300 pjesëmarrës, dhe një sallë konferencash jashtë Shkupit, pastaj duhet të kujdeset për meze, ushqim dhe ushqime të buta pije dhe pije alkoolike. Kompania gjithashtu do të duhet të kujdeset për shërbimet hoteliere për mysafirët, shërbimet rekreative, sportive dhe kulturore, të cilat përfshijnë punësimin e yjeve dhe grupeve maqedonase dhe të huaja një nga një në ngjarje, punësimin e një pritësi, orkestre filarmonike dhe shoqërive kulturore dhe artistike.

Ata gjithashtu duhet të sigurojnë një sistem tingulli për një sallë për 300 mysafirë për muzikë serioze, pastaj një sistem zanor për një sallë debati deri në 300 të ftuar, si dhe një sistem zanor për një sallë të muzikës pop deri në 5 mijë të ftuar dhe një sistem zanor për një koncert i hapur për deri në 10 mijë të ftuar, thuhet.në dokumentacionin e tenderit për festimin e planifikuar.

Sipas pjesës së dytë të prokurimit publik të quajtur krijuese, kompania Arberia Design ka për detyrë të sigurojë një video me një këngë, një video për të promovuar jubileun dhe një video për arritjet që nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Ohrit me mundësia e përkthimit audio në gjuhën maqedonase, shqipe, turke dhe angleze, si dhe një poezi nga një poet i njohur, një aranzhim muzikor dhe një regjistrim audio i një kënge me rastin e 20 vjetorit të nënshkrimit të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit.

Dokumentacioni i trendit gjithashtu parashikon përgatitjen e një filmi dokumentar për 20 vjet nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Ohrit, i cili do të duhet të shumëzohet në 500 DVD në, siç thuhet në dokumentacionin e tenderit, një rast unik festiv.

Për më tepër, ata janë përgjegjës për prodhimin dhe printimin e posterave, marrjen me qira të tabelave dhe shtypjen e letrave profesionale kushtuar përfitimeve të Marrëveshjes Kuadër, dhe bërjen e dosjeve ekskluzive prej lëkure me një logo të stampuar të 20 vjetorit.

Një kompani tjetër do të sigurojë bileta ajrore dhe akomodim

Pjesën e dytë të prokurimit e fitoi kompania kompani për tregti dhe turizëm EURO-Tourist Ziber Dooel Tetovo. Vlera e kësaj pjese të kontratës është 97 mijë euro dhe i referohet biletave ajrore dhe akomodimit. Sipas të dhënave të Byrosë së Prokurimit Publik, më parë kjo kompani mblodhi 65 mijë euro nga buxheti i shtetit për shërbimet ajrore dhe hoteleri.

Dokumentacioni i tenderit thotë se ardhja e udhëtarëve dhe largimi i tyre nuk duhet të jetë në mes të natës dhe se çmimi përfshin klasën ekonomike dhe bagazhin deri në 23 kg.

“Lidhjet për destinacionet individuale duhet të jenë me sa më pak kohë pritjeje të jetë e mundur, me lidhje direkte dhe pa transferime dhe pritje të panevojshme. “Fluturimi i drejtpërdrejtë është i dëshirueshëm”, thuhet në dokumentacionin e tenderit.

Mysafirët janë planifikuar të akomodohen në hotele brenda dhe jashtë Shkupit, dhe hoteli duhet të jetë me një kategorizim me 5 yje dhe të ketë një palestër dhe qendër spa. Sa i përket transportit, mysafirët do të ngasin me makina që nuk janë më të vjetra se 7 vjet.

Një nga kushtet e tenderit është kompania që do të transportojë mysafirët për të zotëruar të paktën 7 automjete pasagjerësh, nga të cilët të paktën një limuzinë.
Në pikëzimin në prokurimin publik për organizimin e 20 -vjetorit, kriteri kryesor është çmimi dhe sjell 70 pikë, ndërsa kriteri i dytë që sjell 30 pikë është përvoja profesionale në organizimin e ngjarjeve me mbështetje të plotë logjistike, teknike dhe krijuese në të fundit 3 vjet.

300 mysafirë janë ftuar në periudhën para se të hyjnë në fuqi masat e reja kufizuese për mbrojtjen nga Covid 19. Një total prej gjysmë milioni euro do të shpenzohen për festimin.

“Ky është çmimi, por nuk do të thotë domosdoshmërisht që ne do ta paguajmë në fund sepse këto janë ngjarje që ne i kemi organizuar për një muaj, dhe ato do të vazhdojnë pas 13 gushtit. Nuk bëhet fjalë vetëm për 13 gusht, por më shumë dhe do të shohim në fund se sa janë kostot, por sigurisht që kjo kosto nuk do të jetë më e madhe se përfitimi që kemi nga Marrëveshja Kornizë e Ohrit, e cila është paqe e qëndrueshme, shoqëri gjithëpërfshirëse, Vendi i NATO -s dhe nga perspektiva evropiane. “Marrëveshja Kornizë e Ohrit gjithashtu luan një rol të madh në këtë,” tha Grubi kohët e fundit.

Konflikti ushtarak filloi në fillim të vitit 2001, midis Ushtrisë Çlirimtare Popullore (UÇK) dhe forcave të sigurisë të Republikës së Maqedonisë.

Negociatat mbi Marrëveshjen Kornizë, e cila zgjati rreth dy muaj, filluan në Shkup dhe vazhduan në Ohër, ku përfunduan me nënshkrimin e dokumentit në rezidencën presidenciale në Shkup më 13 gusht 2001. Nënshkruar nga udhëheqësit e atëhershëm të politikës më të madhe të vendit partitë, Branko Crvenkovski i LSDM-së, Ljubço Georgievski i VMRO-DPMNE-së, Arben Xhaferi i PDSH-së dhe Imer Imeri i PPD-së.

Marrëveshja u nënshkrua gjithashtu nga Përfaqësuesi Special i BE Francois Leotard dhe Përfaqësuesi Special i SHBA James Pardew, të cilët morën pjesë në negociata.

https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-20-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD/31402768.html