Pendarovski pas vetos në BE kërkon të forcojë partneritetin me SH.B.A.

27

Maqedonia të përqendrohet në ringjalljen e marrëveshjes së vitit 2008 me Uashingtonin. Kjo është propozuar nga kreu i shtetit Pendarovski, pasi, siç thotë ai, dështimi i BE për të hapur dyert për vendin. Ai sqaroi se kjo nuk do të thotë të heqësh dorë nga integrimi evropian – për të parë bashkëpunimin me Shtetet e Bashkuara si një alternativë.

“Po sikur mosmarrëveshja me Bullgarinë të zgjatet për vite dhe vite?” Unë nuk jam duke thënë 25 si me Greqinë, ne nuk mund të rrimë duarkryq dhe të presim për lajme të mira nga Brukseli. Ka katër deri në pesë fusha në atë marrëveshje në të cilën ne duhet të përpiqemi të konkretizojmë gjërat dhe specifikisht të hyjmë në bashkëpunim me Shtetet e Bashkuara. Për këtë punë, ne ndoshta së shpejti do të kemi disa takime në nivelin e udhëheqjes së shtetit “, tha Stevo Pendarovski, President.

Lidhur me bllokadën nga Sofja, Pendarovski thotë se historia nuk mund të jetë kriter për t’u bashkuar me BE.

“Nuk është një kriter evropian nëse 1800 dhe unë nuk e di se cili, ai dhe ai ishin bullgarë ose maqedonas. Kështu që ne si politikanë aktualë në vitin 2021 nuk mund të flasim për tema historike dhe veçanërisht kriteri historik ose bisedimet e historisë nuk mund të jenë kriter për pranimin në BE të bërë në 1957. “Ne tani duhet të flasim për Car Samuel nga 10 shekuj më parë, ne mund të flasim por kjo nuk mund të jetë një kriter për t’u bashkuar me BE,” tha Pendarovski.

Sipas Pendarovskit, nëse Bashkimi Evropian nuk e braktis së shpejti praktikën e konsensusit, vendet e Ballkanit Perëndimor nuk do të bëhen kurrë anëtare të BE.