Nikolloski-VMRO_DPMNE: Zaevi ka thënë se maqedonasët dhe bullgarët janë një popull dhe flasin të njëjtën gjuhë ose gjuhë të ngjashme

29

Nënkryetari i VMRO-DPMNE, Aleksandar Nikolloski për “Tema e ditës” në Sitel zbulon se Zaev në një takim në Bullgari tha se ai beson se Bullgarët dhe Maqedonasit janë i njëjti popull dhe flasin të njëjtën gjuhë ose gjuhë të ngjashme, dhe pastaj tha se është vetëm një mendim personal, megjithëse si kryeministër ai përfaqëson një shtet. Nikolloski theksoi se ky është qëndrimi i pandershëm i Zaevit, një në publik, një tjetër në takime.

Sipas Nikolloskit, Maqedonia duhet të bëjë tre gjëra në periudhën e ardhshme.

  • Së pari, një debat i qartë dhe serioz me të ardhmen e vendit, por jo me një konferencë për shtyp, por përmes një debati të gjerë me të gjitha strukturat shoqërore. “Unë mendoj se është një gabim që vitin e kaluar Presidenti Pendarovski hodhi poshtë idenë e anëtarësimit në Komunitetin Ekonomik Evropian, sepse në fund të ditës qytetarët dëshirojnë që ne të bëhemi anëtarë të BE për të jetuar më mirë,” tha Nikolloski.

Ai vuri në dukje se gjëja e dytë janë reformat intensive brenda dhe në shtetin e së drejtës dhe në një pjesë të ekonomisë dhe përdorimin e fondeve evropiane.

  • Më konfirmua të martën se një nga arsyet pse hekurudha me shpejtësi të lartë përfundon në kufirin me Serbinë, e mbështetur nga BE dhe e cila nuk vazhdon për në Shkup, është sepse nuk ka asnjë projekt. Kështu që Ministria e Transportit dhe Lidhjeve nuk ka një projekt hekurudhor me shpejtësi të lartë që do të fillonte në kufirin serb dhe do të përfundonte në kufirin grek. Unë kam folur për këtë me muaj, theksoi Nikolloski.

Ai shtoi se gjëja e tretë në lidhje me bisedimet me Bullgarinë është se duhet të ketë një marrëdhënie të ndershme, dhe kjo është t’u thuash politikanëve në Bullgari cilat janë pozicionet e Maqedonisë, dhe të mos flasin në publik dhe një tjetër flet në takime.

  • Një informacion që nuk ndahet me publikun. Nuk e di nëse Zaev si Kryeministër është në dijeni se kur ka më shumë se një person në një takim në anën tjetër, merren shënime. Të paktën dy takime, njëra prej të cilave në Bullgari, ai tha me bisedë se mendonte se Bullgarët dhe Maqedonasit ishin i njëjti popull dhe flisnin të njëjtën gjuhë. Për të korrigjuar më pas në pjesën zyrtare se është një mendim personalisht dhe jo i shtetit. Kryeministri nuk mund të ketë një mendim personal, që shkon në shënime. Siç kemi parë nga intelektuali i lartë bullgar i cili tha se nuk është e vërtetë që Bullgaria nuk i dha asgjë Zaevit, por e ndihmoi atë të vinte në pushtet – tha Nikoloski.