Nëse jeni vaksinuar në Serbi dhe keni certifikatë serbe, ka probleme jashtë vendit ….

46

Mijëra qytetarë maqedonas janë vaksinuar kundër koronavirusit në Serbi, dhe e përditshmja Blic shkruan se ku certifikata e tyre lehtëson udhëtimet, por edhe ku mund të shfaqen probleme.

Njëfarë Sllavisa shpjegon për gazetën se ai shkoi në Francë, por barkodi i tij dhe i gruas nuk është ngarkuar, dhe nuk është një gabim, por nuk është i vlefshëm jashtë vendit.

“Pajisja që lexon barkodin e vaksinuar dhe që nuk është, në Paris nuk mund të ngarkojë certifikatën tonë të gjelbër të lëshuar në Serbi. Unë nuk mund të shkoj askund në Paris, edhe pse kam një certifikatë vaksinimi. Kjo situatë u sjell probleme shumë qytetarëve tanë. “Ne nuk mund të hyjmë në dyqane, restorante, metro, absolutisht askund,” tha ai.

Por ky njeri është me pushime dhe nuk donte të merrej me dokumente. Megjithatë, ai nuk është unik. Në rrjetet sociale dhe qytetarë të tjerë u ankuan për probleme.

Blic zbuloi nga Zyra e TI -së se ka një problem me ngarkimin e barkodit nga certifikata jeshile serbe sepse Serbia nuk është anëtare e BE -së. Pajisjet për vendet e BE -së janë të ndryshme, dhe ato për leximin e certifikatave dhe barkodeve nga Serbia dhe vendet e tjera janë të ndryshme. Megjithatë, ata thonë se kjo nuk është e harmonizuar dhe se i njëjti problem mund të shfaqet midis shteteve anëtare të BE -së. Ata shtojnë se gjëja më e rëndësishme është se certifikatat serbe mund të përdoren jashtë vendit, por është e rëndësishme që të ketë lexues të zakonshëm.

Por Slavisa thotë se lexues të tillë rrallë gjenden, dhe për këtë arsye kjo zgjidhje nuk mund t’i ndihmojë ata.

Blic thekson se certifikata e cilësisë nga Maqedonia është pranuar në BE, dhe për vendet e tjera në rajon, procesi është në vazhdim. Ata shtojnë se certifikata maqedonase do të pranohet si të tjerat në BE, dhe për vendet e tjera në Ballkanin Perëndimor procesi është në vazhdim.Блиц 

https://faktor.mk/ako-ste-se-vakcinirale-vo-srbija-i-imate-srpski-sertifikat-vo-stranstvo-ima-problemi