Mjalti është ndër tre ushqimet më të falsifikuara në botë!

57

Bletarët paralajmërojnë se rrjedha e një mjalti të tillë që del nga Kina është aq e madhe sa po shkatërron tregun botëror

Procedurat e falsifikimit të mjaltit mbijetojnë dhe bëhen më të sofistikuara. Kudo në botë, kontrollet tregojnë praninë e sasive të mëdha të mjaltit të falsifikuar, por në të njëjtën kohë theksohet se metodat për kontrollimin dhe zbulimin e falsifikimeve shpesh janë të kufizuara dhe jo të besueshme.

Sipas faqes së internetit të Shoqatës së Organizatave të Bletarisë të Serbisë (SPOS), mjalti është ushqimi i tretë më i falsifikuar, pas qumështit dhe vajit të ullirit. Teksti i kryeredaktorit të revistës së specializuar “Bletari Serb”, Vlastimir Spasic, tregon se bletët tani edukohen në mbi 90 milion hithra, nga të cilat rreth 1.9 milion ton mjaltë, me vlerë rreth gjashtë miliardë euro janë marrë.

  • Bletaria është jashtëzakonisht e vështirë, prandaj mjalti është i shtrenjtë – dhe kjo e bën atë një objektiv tërheqës për falsifikimin me zëvendësues të lirë. Kina është prodhuesi më i madh në botë i mjaltit, që përbën një të katërtën e prodhimit botëror, por suksesi dhe dominimi i saj me një kosto të ulët është parë prej kohësh me dyshim, tha autori, duke shtuar se provinca lindore e Cheyang, e cila ka përqendrimin më të lartë të bletarisë dhe bimëve industriale, prodhon oriz të lirë dhe shurup misri të përzier me mjaltë. Në të njëjtën kohë, Alibaba, tregu në internet i Kinës, madje reklamon shurupin e mjaltit të fruktozës industriale për rreth 0,19 dollarë për kilogram.

Spasic thekson se bletarët paralajmërojnë se rrjedha e mjaltit të falsifikuar që vjen nga Kina është aq e madhe sa po shkatërron tregun botëror.

Sipas Qendrës Ndërkombëtare të Tregtisë (ITC), importet globale të mjaltit nga 2010 në 2019 u rritën nga 497 milion në 665 milion dollarë ose 34.5 përqind.

  • Duket se këto të dhëna janë mbivlerësuar në mënyrë të konsiderueshme, sepse shumë vende importojnë sasi të mëdha mjalti për rishitjen e tyre pasuese me çmime më të larta nën petkun e produkteve të tyre. Një shembull i kësaj praktike është zbulimi i mashtrimit në zinxhirin e furnizimit amerikan për mjaltë të lirë kinez, i cili përfshinte 30 vende ndërmjetëse – thuhet në tekst dhe shton se vetëm ky sektor në Evropë përfshin 10 milion bletarë dhe 650 mijë bletarë. Përkundër kësaj, bletarët evropianë sigurojnë vetëm 64 përqind të mjaltit të konsumuar në rajon, dhe sasi të tjera importohen. Kjo do të thotë, thekson autori, se përkundër rënies ekstreme të prodhimit, çmimet nuk ka gjasa të rriten pasi prodhuesit evropianë minohen nga importet e lira. Komiteti i Organizatave Profesionale Bujqësore të BE-së e ka përshkruar situatën si një reflektim i ndërprerjeve të thella strukturore të tregut dhe ka besim se çmimet e mjaltit në vendet kryesore importuese do të vazhdojnë të bien.

Nëntorin e kaluar, komiteti paralajmëroi se jetesa e shumë bletarëve evropianë ishte në rrezik, pas një prej korrjeve më të mëdha në dekada, pjesërisht i shkaktuar nga përmbytjet në Evropën Qendrore dhe Lindore dhe pjesërisht nga prania e falsifikimeve dhe mjaltit me cilësi të dyshimtë. Për shembull, në Hungari, prodhimi i mjaltit të akacies ishte vetëm 10% e korrjes mesatare afatgjatë. Në Austri, bletarët kanë raportuar se një korrje kaq e dobët nuk është parë për dekada. Prodhimi ra me 80 përqind në Portugali dhe pothuajse i njëjtë ose pak më pak në Italinë e Jugut.

https://www.bankometar.mk/medot-e-me-u-trite-namirnici-koi-na-mnogu-se-falsifikuvaat-na-svetot/