Ministri i Kulturës Hysni Ismaili mori pjesë në edicionin e 70-vjetorit të një prej festivaleve më të mëdhenj të filmit në botë, “Berlinale”

139

Ministri i Kulturës Husni Ismail mori pjesë në edicionin e 70-vjetorit të një prej festivaleve të filmave më të mëdhenj në botë, Berlinale, i cili zgjat nga 20 shkurt deri më 1 mars.
Programi, i cili këtë vit karakterizohet si i larmishëm, i pavarur dhe i guximshëm, do të paraqesë 400 filma të zhanreve dhe formateve të ndryshme, filma artistikë, dokumentarë dhe eksperimentalë, nga tregimet klasike e deri te estetika e re. Filmi i fundit nga një prej filmave krijues më me ndikim në Evropë, Rumuni Kristi Puju, “Malmcrog”, do të hapë seksionin e ri “Enkaunters “.
Filmi është një bashkëprodhim midis Rumanisë, Serbisë, Zvicrës, Suedisë, Bosnjës dhe Maqedonisë Veriore. Prodhuesi kryesor është “Mandagora” nga Rumania, dhe si bashkëprodhues maqedonas është nënshkruar ndërmarrja prodhuese “Motrat dhe vëllai Mitevski”.
Gjithsej 18 filma garojnë në programin kryesor për çmimin e “Arrit të Artë” për Filmin më të mirë. Programe të shumta bashkëpunimi, diskutime të audiencës, ligjërata, panele ekspertësh, si dhe nisma, platforma të rrjetëzimit dhe financimit në industrinë e filmit, karakterizojnë Berlinale si një nxitës të ri dhe një faktor të rëndësishëm ekonomik për tregun e brendshëm dhe ndërkombëtar. Regjisori maqedonas Janis Bagagov dhe aktori Stefan Vujisic gjithashtu do të marrin pjesë në një nga programet, “Talente në Berlinale”. Gjithashtu, në tregun e filmit i cili realizohet në kuadër të “Berlinale”-së do të shfaqet filmi i ri “Shelgu” nga Milco Manchevski.

Image may contain: 20 people, people sitting

Image may contain: 5 people, people standing