Me çmimin për metër katror, ​​Shkupi e arriti Selanikun , Beogradi mbetet ende më i shtrenjtë!

25

Çmimet e apartamenteve nuk ndalen së rrituri. Me çmimin për metër katror, ​​i cili varion nga 1,150 euro e lart, Shkupi ka arritur Selanikun, ku apartamentet shiten nga 1,200 deri në 1,500 euro për metër katror, ​​dhe Shkupi ende do e pret Beogradin në rritje atje çmimi për metër katror arrin deri në 2,500 euro Ekspertët parashikojnë që çmimi i apartamenteve jo vetëm që nuk do të ulet por përkundrazi do të rritet edhe më shumë.

Përveç rritjes së kostove për materialet e ndërtimit dhe mungesës së fuqisë punëtore, një nga arsyet kryesore për rritjen e çmimeve të apartamenteve në Shkup është kërkesa e rritur. Përkundër krizës, apartamentet në Shkup janë ende duke u shitur në ndërtim e sipër, sepse një pjesë e madhe e banorëve nga qytete të tjera në vend po lëvizin në kryeqytet masivisht për studim, punë

  • Çmimi për metër katror në Shkup është në rritje për dy ose tre vitet e fundit, dhe përveç kostove të rritura të ndërmarrjeve të ndërtimit, kërkesa ka një rol vendimtar. Në Shkup, apartamentet e vogla shiten më shpejt dhe më lehtë. Pllaka e parë nuk është vendosur ende dhe ato tashmë janë shitur. Apartamentet e vogla janë më tërheqëse dhe të kërkuara edhe pse janë më të shtrenjta se ato të mëdha. Studiot dhe apartamentet me një dhomë gjumi në ndërtimet e reja janë më të kushtueshme me një mesatare prej 100 deri në 150 euro për metër katror sesa ato të mëdha. Kjo është për shkak të trendeve botërore dhe faktit që gjithnjë e më shumë të rinj po jetojnë vetëm. Apartamente me një dhomë gjumi janë gjithashtu shumë të kërkuara, duke blerë jo vetëm për të jetuar, por edhe për qira, thotë Alexander, pronar i një agjencie të pasurive të patundshme.vecer.press

Ai thotë se korona nuk e ndaloi trendin në rritje të çmimeve të apartamenteve në Shkup. Pavarësisht nga fakti që shumë apartamente janë bosh dhe nuk mund të jepen me qira, sepse studentët studiojnë nëpër mes internetit dhe të huajt janë kthyer në vendet e tyre, kërkesa për apartamente, të paktën në kryeqytet, nuk ulet.

  • Është më lehtë të shesësh apartamente të reja, dhe çmimi për metër katror në Shkup në vitet e fundit është rritur në 1,600 euro për metër katror. Rritja më e madhe u regjistrua në çmimet e apartamenteve në Centar, Aerodrom dhe Karposh, ku një metër katror i ndërtimit të ri varion nga 1,150 deri 1,600 euro për metër katror. Përkundër krizës, apartamente të vogla në Shkup po shiten si ëmbëlsira të nxehta, shton bashkëbiseduesi ynë.

Kjo tregohet nga analiza e fundit e Bankës Kombëtare, sipas së cilës në qershor qytetarëve iu dha kryesisht hua për strehim, e cila regjistroi një rritje mujore prej 1.9 përqind dhe një rritje vjetore prej 14.7 përqind.

Njerëzit në biznesin e ndërtimit gjithashtu thonë se ndërtimi i ngadaltë i shtëpive të reja, kufizimet e ndërtimit në komuna të caktuara dhe rritja e kostove të ndërtimit kanë rritur koston për metër katror.

  • Në periudhën e kaluar, ka pasur një trend të rritjes së vazhdueshme të çmimeve të pasurive të patundshme. Ka disa arsye për këtë. Një nga çështjet kryesore është se çmimi i punës në këtë sektor është rritur, dmth janë rritur çmimet e shërbimeve të ndërtimit, atëherë çmimet e materialeve të ndërtimit janë rritur në vitin 2020 – një faktor tjetër që ndikoi në rritjen e kostove të punës, thotë Ivica Jakimovski nga Shoqata e ndërtuesve te Maqedonisë.

Kjo tendencë e rritjes së çmimit u regjistrua edhe nga Banka Kombëtare, e cila në fund të vitit 2020 regjistroi një rritje të çmimit prej 1.7 përqind për metër katror.