Maqedonia digjet – është më kritike në Pehçevë, Dellçevë dhe Prilep

58

https://www.taratur.com/makedonija-gori-najkritichno-e-vo-pehchevsko-delchevsko-i-prilepsko/

Nga numri i madh i zjarreve aktivë që janë ndezur në të gjithë Maqedoninë, situata është më kritike në afërsi të Pehçevës dhe Dellçevës, si dhe në rajonin e Prilepit. Sipas informacionit nga Qendra e Menaxhimit të Krizave (QMK) për situatën në orën 19:00, zjarri që shpërtheu më 2 gusht në zonën e fshatit. Nov Istevnik, lagja Pasjak, është ende aktive dhe është 15 km në diametër.

QKM-ja informon se deri tani janë djegur rreth 800 hektarë pyll pishe dhe bimë me kërcell të ulët. Zjarri ka prekur lagjen Balabanci në Nov Istevnik, ku ka prekur 3 shtëpi, dhe është përhapur shpejt dhe ka prekur lagjen Kurachka, ku deri më tani janë djegur 3 hambare. Për shkak të zjarrit të madh, rruga rajonale Dellçevë – Pehçevë është e mbyllur për komunikacion.

Zjarrfikësit janë në vendngjarje nga orët e para të mëngjesit në orën 16:00. 200 anëtarë të ARSM ndërhyjnë; 25 punonjës në Njësia e zjarrëfikësve Golak – Delçevë me 4 automjete jashtë rrugës; Njësia e zjarrëfikësve Delçevë me 13 zjarrfikës, 2 tanke dhe një automjet jashtë rrugës; 5 pjesëtarë të Policisë Kufitare me 5 automjete jashtë rrugës; 3 anëtarë të Njësia e zjarrëfikësve Delçevë me 1 automjet jashtë rrugës; JPKD Bregalnica me 10 punonjës me 2 gërmues, automjet jashtë rrugës me 1 ton ujë dhe 1 xhip; RCUK Delçevë me 1 punonjës, TPPE Makedonska Kamenica me 4 zjarrfikës me automjet jashtë rrugës; NP Kamena Reka – Makedonska Kamenica me 10 punonjës dhe 1 furgon; dhe pjesë e ekipit të PP nga Republika e Bullgarisë. Vullnetarët nga Kryqi i Kuq Delçevo janë në terren dhe po u dërgojnë ujë të pijshëm forcave të angazhuara. Në shuarjen e zjarrit janë angazhuar edhe 4 helikopterë.

Në territorin e komunës së Pehçevës, pranë lokalitetit Bajaz Tepe, zjarri është ende aktiv dhe po përhapet në fshatrat Robovo, Umlena dhe Chiflik. Për shkak të erës së fortë, zjarri ka transferuar rrugën rajonale Berovë – Dellçevë dhe po lëviz drejt fshatit Crnik. Rruga është e ndaluar të lëvizë. Pyjet e dushkut dhe të pishave me rrënjë të larta, bimët me kërcell të ulët, bredh, kashtë dhe kullota u dogjën. Helikopterët po ndërhyjnë, 100 anëtarë të ARSM, 20 Rangers, pjesë e ekipit nga Republika e Bullgarisë; NS Ravna Reka – Pehçevë me 30 punonjës me 2 automjete jashtë rrugës me cisterna dhe 4 automjete për transport; NS Maleshevo-Berovë me 15 punonjës me 2 automjete jashtë rrugës me tanke dhe 2 automjete jashtë rrugës për transport; TPPE Berovo me 3 kamionë zjarrfikës dhe 7 zjarrfikës; TPPE Shkup, Shtip dhe Strumicë me 2 zjarrfikës secili me 1 kamion zjarrfikës; ZSHSH me 1 automjet jashtë rrugës me cisternë dhe 4 punonjës; RCUK Berovo me 1 punonjës; EVN me 6 automjete jashtë rrugës për transport; 35 persona nga popullsia vendase; si dhe ekipet e PP nga Sllovenia që janë vendosur në zonën e fshatrave Crnik dhe Negrevo.

Në orën 15:10, një zjarr shpërtheu në një hapësirë ​​të hapur midis fshatit Trabotivishte – fshati Virce. vendi i quajturt Dështica, ku po digjet pisha dhe ahu. TPPE Delçevo ndërhyri me 1 automjet jashtë rrugës dhe 2 zjarrfikës. Pothuajse njëkohësisht, një zjarr shpërtheu në zonën e fshatit Dulicë, në një zonë të hapur ku digjej bari i thatë dhe ku TPPE Makedonska Kamenica ndërhyri me 1 kamion zjarrfikës dhe 2 zjarrfikës.

Zjarri në shtrirjen Kostin Dol – Novo Selo (komuna e Koçanit dhe komuna e Makedonska Kamenica) është nën kontroll. TPPE Kocani ndërhyri me 15 zjarrfikës; NS Osogovo – Koçan me 10 punonjës; Ekonomia e Ujit – Kocani me 20 persona; dhe MBUME me 5 persona. Një ekip nga SS Osogovo mbeti në fushë.

Në rajonin e Strumicës, zjarri në m. Pogana, i cili filloi më 01.08.2021 është me intensitet të zvogëluar, pra nuk ka djegie aktive. Deri më tani, janë djegur rreth 1.300 ha pyje me rrënjë të ulëta (lisi, shkoza, bredhi, hiri). Sot deri rreth orës 12:00 ai ishte në qetësim, por me shfaqjen e një ere më të fortë u përhap në Bogdanci, pikërisht para mullinjve të erës është aktiv dhe më i fortë dhe kritik për një pjesë të pyllit me gjelbërim të përhershëm, si mullinjtë e erës. Ndodhet në terrenin tjetër drejt vendbanimeve Balinci dhe Brajkovci. TPPE Valandovo ndërhyn në terren me 2 automjete zjarrfikëse dhe 7 zjarrfikës; SS Salandzak – Valandovo me 14 punonjës; NSH ZSH Valandovo me 7 anëtarë; ARSM me 30 anëtarë; EVN Manastir me 7 punonjës, një automjet jashtë rrugës dhe 1 tank dhe Shoqata nga Manastiri me 9 anëtarë. Ekzistojnë gjithashtu 2 traktorë për transportimin e ushqimit dhe ujit për pjesëmarrësit në zjarr.

Për shkak të situatës së re dhe aktivizimit të zjarrit në afërsi të mullinjve të erës, nesër do të ketë nevojë për ndihmë nga ushtria dhe forcat e tjera.

Janë 18 zjarre aktive në territorin e Qytetit të Shkupit, shumica e të cilave janë ndërhyrje më të vogla për djegien e barit të thatë dhe deponisë së mbeturinave me rrezik më të ulët.

Përveç këtyre, janë regjistruar edhe zjarret e mëposhtëm: zjarri në zonën Bukovic – Raovic (komuna Saraj) e cila është e një shkalle më të madhe. BPPZ ndërhyn, por ata kërkojnë ndihmë nga njerëzit nga ARSM. Zjarri midis fshatit Dobri Dol dhe fshatit Rakotinci në një zonë më të madhe të papërcaktuar djeg barin e thatë dhe pyllin me rrënjë të ulët. Një ekip i BPPZ -së ndërhyri në zjarr. Në orën 16:30 në Bulevardin Boris Trajkovski, në hyrjen kryesore të “Ohis”, ka një zjarr ku digjet bari i thatë dhe BPPZ ndërhyn me 3 automjete PP.

Të gjitha zjarret u raportuan në SS Karadzica.

Zjarret u lokalizuan pranë fshatit Kuçkovë drejt fshatit Gorno Svilare, ku bari i thatë dhe pylli me rrënjë të ulëta digjen në një zonë të paspecifikuar, pastaj në fshatin Gorno Bllacë ku një zonë e thatë po digjet në një zonë të paspecifikuar.