Manastir -QK “Ivan Mihajlov”: Kush do regjistrohet Bullgar Procedura më e lehtë për shtetësinë bullgare…

31

Kushdo që deklaron veten në regjistrim si një Bullgar ka për të marrë një pasaportë me në një procedurë të përshpejtuar -automatike – një letër e tillë i është drejtuar udhëheqjes së shtetit në Sofje nga Qendra Kulturore “Ivan Mihajlov” nga Manastiri.

Letra justifikon këtë kërkesë duke pretenduar se ata janë përballur me diskriminim në vend dhe kanë frikë të shprehin publikisht identitetin e tyre kombëtar. Prova e kësaj, sipas tyre, ishte fakti se mijëra qytetarë në vend deklaruan veten si Bullgarë për të marrë nënshtetësinë, por në regjistrim u deklaruan si Maqedonas. Sipas tyre, kjo do të ndryshonte nëse thjeshtohej procedura për marrjen e shtetësisë, e cila do t’i mbronte ata nga diskriminimi.

  • Kjo është arsyeja pse ne u bëjmë thirrje autoriteteve në Bullgari të na ndihmojnë të marrim siguri për ata maqedonas që dëshirojnë të regjistrohen në mënyrë paqësore dhe të lirë si bullgarë maqedonas. Ne kërkojmë një thjeshtim rrënjësor të procedurave për marrjen e shtetësisë bullgare, e cila do të na mbrojë nga presioni i fobisë Bullgare. – thuhet në letrën e tyre

Kërkesa u takua me një përgjigje të shprehur nga Presidenti Bullgar Rumen Radev, i cili mbështeti idenë dhe kërkoi një përgjigje në kohë nga institucionet përkatëse në Bullgari, por edhe në Maqedoni, siç vuri në dukje ai, Bullgarë që përballen me probleme në vend.

-Institucionet bullgare duhet të lehtësojnë procedurat për marrjen e shtetësisë bullgare për ata që deklarojnë hapur identitetin e tyre bullgar. Institucionet e fqinjit tonë jugperëndimor duhet të garantojnë të drejtën e bashkatdhetarëve tanë për t’u vetë-identifikuar si Bullgarë nga origjina, në përputhje me parimet e së drejtës ndërkombëtare.

Tani për tani, presidenti bullgar është i vetmi që doli me një qëndrim mbi kërkesën e klubit kulturor në Manastir, por jo Kryeministri Borisov ose Ministrja e Jashtme Bullgare Zaharieva të cilit iu drejtua gjithashtu letra.