Levica shpall nismën / A do të bie gjendja e jashtëzakonshme e Pendarovskit përpara Gjykatës Kushtetuese?

177

Levica do të paraqesë një iniciativë në Gjykatën Kushtetuese për të kundërshtuar vendimin e Presidentit Stevo Pendarovski për të zgjatur gjendjen e jashtëzakonshme edhe për 30 ditë të tjera. .

Sipas Kushtetutës, kreu i shtetit ka të drejtë të deklarojë gjendje të jashtëzakonshme në kushte kur Parlamenti nuk është në gjendje të mblidhet dhe të marrë një vendim të tillë siç kemi tani në një situatë të një Asambleje të tretur për shkak të zgjedhjeve të planifikuara për 12 Prill.

Por presidenti nuk ka të drejtë të zgjasë gjendjen e jashtëzakonshme për 30 ditë të tjera. Pendarovski e përmendi këtë pesë ditë më parë, duke shpjeguar se ai kishte marrë “një vendim të ri për të vërtetuar ekzistencën e gjendjes së jashtëzakonshme për një periudhë prej 30 ditësh”.

Gjendja aktuale e jashtëzakonshme përfundon, dhe për shkak të skadimit të afatit 30-ditor për të cilin u përcaktua, ai nuk do të zgjatet zyrtarisht ligjërisht, sepse nuk ka asnjë bazë kushtetuese-ligjore për këtë. Prandaj, bazuar në një propozim të ri të arsyetuar nga Qeveria, dhe në situatën kur Kuvendi nuk po funksionon, kam marrë një vendim të ri për të përcaktuar ekzistencën e një situate emergjente për një periudhë prej 30 ditësh në të gjithë territorin e vendit – shpjegoi Pendarovski.

Vendimi i tij tani do të kundërshtohet nga e majta para Gjykatës Kushtetuese, e cila do të duhet të vendosë nëse do ta pranojë iniciativën sa më shpejt të jetë e mundur.

linku https://republika.mk/vesti/makedonija/levica-najavuva-inicijativa-kje-padne-li-vonrednata-sostojba-na-pendarovski-pred-ustaven-sud/