Kriza e kafesë për shkak të borës në Brazil.A do ketë rritje çmimi kafeja ?!

118

Dëbora që ra në jug të Brazilit i habiti dhe madje i gëzoi vendasit, të cilët nuk janë mësuar me borë. Por temperaturat më të ftohta në gati 30 vjet dhe reshjet e borës kanë zhytur në dëshpërim fermerët brazilianë, kafja, sheqeri dhe frutat e të cilëve tani po dështojnë.

Nga rruga, bujqësia është dega më e fortë ekonomike e Brazilit. Çmimet e kafesë dhe sheqerit në tregun e aksioneve tashmë janë rritur, që do të thotë se çmimet më të larta mund t’u kalohen konsumatorëve në të gjithë botën për të kompensuar mungesën.

Ngricat në Brazil, prodhuesi dhe eksportuesi më i madh në botë i kafesë, tashmë kanë rezultuar në çmime më të larta të kafesë në Nju Jork për herë të parë që nga viti 2014.

Në rajonin Minas Gerais, rajoni më i pasur dhe qendra e prodhimit të kafesë në Brazil, plantacionet e kafesë janë të mbuluara me njolla kafe të shkaktuara nga ngrirja, që do të thotë se moti më i keq i ftohtë në gati 30 vjet do të dëmtojë prodhimin e të paktën dy kulturave të ardhshme Agronomët brazilianë pajtohen.

Adriano de Rezende, koordinator teknik në Kooperativën e Kafesë Minasul, vlerëson se midis 20 dhe 30 përqind të të lashtave të rajonit janë prekur nga temperatura jashtëzakonisht të ulëta, duke shkaktuar ngricat më të këqija që nga viti 1994.

“Ishte më keq sesa mendoja,” tha Rezende ndërsa fluturonte nëpër rajon.
Minas Gerais prodhon rreth 40 përqind të kafesë Arabica të Brazilit, e përdorur ndryshe nga korporata të mëdha si Starbucks dhe Nestle.

Itshtë vlerësuar se sektori i kafesë në Minas Gerais do të humbasë 5 deri në 6 miliardë reais (971.5 milionë -1,17 miliardë dollarë) për shkak të prodhimit të humbur.

Për të mbrojtur veten nga fatkeqësitë e mundshme të motit, por edhe për të forcuar më tej bujqësinë, politika e përbashkët e Bashkimit Evropian është në procesin e reformave që synojnë nxitjen e prodhimit të qëndrueshëm dhe krijimin e parakushteve për një përgjigje më të mirë të sfidave të sektorëve aktual dhe të ardhshëm.