Kredia prej 50 miliardë frangash nuk mjafton për “Credit Suisse”, sipas institucionit financiar amerikan “JP Morgan”.

29

Institucioni financiar amerikan “JP Morgan” vlerësoi se skenari më i mundshëm është që banka shumëkombëshe “UBS Group” në Zvicër të marrë përsipër bankën “Credit Suisse”.

Pozicioni i vështirë i asaj banke çoi në dyshime për stabilitetin e të gjithë tregut financiar në botë.

Duke komentuar vendimin e Bankës Kombëtare të Zvicrës (SNB) për t’i dhënë ndihmë likuiditetit për “Credit Suisse” në vlerë prej 50 miliardë frangash, “JP Morgan” vëren se kjo nuk është e mjaftueshme.

Megjithatë, aksionet e Credit Suisse u rritën më shumë se 30 për qind pasi banka tha se do të merrte hua 50 miliardë franga zvicerane (54 miliardë dollarë) nga Banka Kombëtare Zvicerane. Credit Suisse njoftoi se do të përdorë një kredi nga banka qendrore nëpërmjet një fondi krediti për të rritur likuiditetin e saj.

Aksionet e bankës ranë 24 për qind dje pasi ajo tha se kishte gjetur një dobësi në raportimin e saj financiar. Kjo shkaktoi një shitje të përgjithshme në tregjet evropiane dhe frikën e një krize më të madhe financiare.

Banka Kombëtare e Zvicrës, e cila është banka qendrore e Zvicrës, dhe Autoriteti Zviceran i Mbikëqyrjes së Tregut Financiar u përpoqën të qetësonin frikën e investitorëve duke thënë se ata ishin të gatshëm të ndihmonin Credit Suisse nëse ishte e nevojshme.