Gjashtë shtete që nuk kanë ushtri

176

 Nga Ekonomia Online

Ushtria, si bashkësi e disa forcave (njësive të armatosura) nën një komandë, ka rëndësi shumë të madhe për sigurinë e një vendi, mirë disa shtete nuk kanë ushtri dhe sigurinë ua garantojnë shtetet e tjera, mes tyre edhe Islanda e cila është pjesë e NATO-s.

Arsyet pse nuk kanë ushtri janë dy: Disa e kanë hequr ushtrinë për shkak të përplasjeve civile që kanë ndodhur në vend dhe disa të tjera për shkak të kostove të larta.

Më poshtë Metro ju sjellë gjashtë shtetet që s’kanë ushtri:

1. Islanda

Populli skandinav hoqi ushtrinë e tij në 1869; megjithatë, SHBA-të mbajtën një bazë në vend nga viti 1951 deri në vitin 2006. Ai është i vetmi vend i NATO-s pa ushtri këmbësorie dhe ka marrëveshje për operacionete mbrojtjes dhe sigurisë me shtetet fqinje dhe anëtarët e tjerë të NATO-s. Islanda ka një sistem të mbrojtjes ajrore, një forcë paqeruajtëse, roje ushtarake të militarizuar dhe forca të armatosura mirë të armatosura.

2. Kiribati

Kushtetuta e vendit që ndodhet në Oqeanin Paqësor e pengon atë të ketë një ushtri. Për nevojat e saj të mbrojtjes, Australia dhe Zelanda e Re ndihmojnë kombin ishullor, ndërsa siguria e brendshme merret nga policia.

3. Grenada

Pas pushtimit 1983 nga SHBA, vendi hoqi ushtrinë e këmbësorisë. Policia Mbretërore e Grenadës kujdeset për sigurinë e brendshme, ndërsa Sistemi i Sigurisë Rajonale është përgjegjës për mbrojtjen e vendit.

4. Lihtenshtejnit

Shteti i vogël evropian e hoqi ushtrinë në 1868 për shkak të kostos së lartë të mirëmbajtjes. Sidoqoftë, ai ka një dispozitë të formimit të një ushtrie në një situatë lufte – një skenar që nuk ka ardhur kurrë. Policia Kombëtare e Lihtenshtrjnit kujdeset për sigurinë e brendshme, ndërsa vendi mban lidhje të ngushta me shtetet fqinje për mbrojtje.

5. Dominika

Kombi karaibian e hoqi ushtrinë e saj në vitin 1981 dhe tani mbrojtja sigurohet nga Forcat Policore e Federata Domenikiane, e cila përfshin Gardën Bregdetare.

6. Monako

Principata nuk ka pasur një ushtri këmbësore që nga shekulli i 17-të kur u hoq. Megjithëse Franca kujdeset për mbrojtjen e Monakos, vendi ka dy njësi të vogla ushtarake – një që kujdeset për familjen mbretërore dhe tjetrën për shtetasit e saj.