GERB dhe DPS paraqitën nga një propozim të ri për RMV

34

Grupet parlamentare të GERB-SDS dhe DPS i kanë dorëzuar kryesisë së Kuvendit Popullor dy projekte për zgjidhjen e çështjeve kontestuese ndërmjet Sofjes dhe Shkupit.

Dokumenti i GERB-it titullohet “Projekti për veprimin e MS-së për miratimin e projektit për Kornizën Negociative dhe projektin për përfundimin e Këshillit Botëror të KE-së për integrimin evropian të RS Maqedonisë”. Zgjidhja e projeksionit futet në sutrinë.

Dokumenti i DPS-së është futur mbrëmë, për të cilin kreu i partisë Mustafa Karadaj ka njoftuar pas votimit të mosbesimit, është rrëzuar qeveria e Kiril Petkovit. Dokumenti i Lëvizjes titullohet “Projekt projekt lidhur me miratimin e propozimeve të projektit të Presidencës Franceze të Kornizës Negociative për negociatat për anëtarësim në KE të RS të Maqedonisë dhe Shqipërisë”.

Agjencia BGNES kujton se propozimi francez përbëhet nga tre elementë të pavarur, të cilët vetëm mund t’i përgjigjen pyetjes nëse RSM është gati të nisë negociatat për anëtarësim në KE.

Dokumenti i parë, draft konkluzioni i Këshillit, na thotë se tema “Marrëdhëniet dypalëshe Shkup-Sofje” do të jetë pjesë e procesit të negociatave. Ky dokument, si dhe dokumenti i dytë, kuadri i negociatave, i referohet të tretës, dokumentit kyç – një protokoll të dyanshëm, në të cilin nuk ka frëngjisht dhe produkt i një marrëveshjeje midis Ministrive të Jashtme nga të dyja palët. . Kjo është në thelb udhërrëfyesi me angazhime dhe faza specifike, të cilat Shkupi duhet t’i përmbushë në këmbim të ngritjes së vetos. / BGNES