Florian Bieber:Propozimi francez për zhbllokimin e bllokadës bullgare është një fatkeqësi për zgjerimin…

107

Propozimi francez për zhbllokimin e vetos bullgare është një fatkeqësi për zgjerimin, sipas njohësit të Ballkanit, Florian Biber.

Bieber shkroi në Twitter se ndërsa i jep fund vetos bullgare duket mirë, ai realizon pak dhe mbart rreziqe të mëdha:

” 1. Ai përfshin mosmarrëveshjen dypalëshe në procesin e negociatave të BE-së, duke i dhënë legjitimitet dhe inkurajim anëtarëve të ardhshëm të BE-së që bllokojnë shtetet anëtare,

  1. Është dukshëm më afër kërkesave bullgare sesa qëndrimi i maqedonasve, pra është i pabalancuar.
  2. Në thelb pranon logjikën nacionaliste të qeverisë bullgare dhe sugjeron se ka një çështje diskriminimi ndaj bullgarëve në Maqedoninë e Veriut
  3. Injoron se problemi është krijuar (pjesërisht) nga BE-ja. 10.000 qytetarë maqedonas morën pasaporta bullgare sepse janë pasaporta të BE-së, jo sepse janë bullgare. Qytetarët dhe kërkesat e tyre për të qenë shtetas të BE-së (për të punuar) abuzohen nga Bullgaria për të pretenduar se janë bullgarë “etnikë”.
  4. Në thelb pranon logjikën nacionaliste të qeverisë bullgare dhe sugjeron se ka një çështje diskriminimi ndaj bullgarëve në Maqedoninë e Veriut.
  5. Injoron se problemi është krijuar (pjesërisht) nga BE-ja. 10.000 qytetarë maqedonas morën pasaporta bullgare sepse janë pasaporta të BE-së, jo sepse janë bullgare. Qytetarët dhe kërkesat e tyre për të qenë shtetas të BE-së (për të punuar) abuzohen nga Bullgaria për të pretenduar se janë bullgarë “etnikë”.
  6. Në thelb pranon logjikën nacionaliste të qeverisë bullgare dhe sugjeron se ka një çështje diskriminimi ndaj bullgarëve në Maqedoninë e Veriut.
  7. Injoron se problemi është krijuar (pjesërisht) nga BE-ja. 10.000 qytetarë maqedonas morën pasaporta bullgare sepse janë pasaporta të BE-së, jo sepse janë bullgare. Qytetarët dhe kërkesat e tyre për të qenë shtetas të BE-së (për të punuar) abuzohen nga Bullgaria për të pretenduar se janë bullgarë “etnikë”.
  8. Bilateralizon dhe diskrediton mekanizmat për të drejtat reale të pakicave.
  9. Nuk do të ketë mbështetje të mjaftueshme në Maqedoninë e Veriut dhe mosratifikimi i marrëveshjes do të interpretohet si dështim në Maqedoninë e Veriut, jo si dështim i kërkesave nacionaliste bullgare.

Në vend të një daljeje të lehtë, propozimi francez do të njollosë më tej reputacionin e BE-së dhe do të varrosë procesin e zgjerimit”.
ka shkruar Bieber. burimi