28.6 C
Tetovo
E hënë, 22 Korrik, 2024
BallinaLajmeFatmir Bytiqi: Do të rrisim pagat e gjyqtarëve, kur qytetarët të mos...

Fatmir Bytiqi: Do të rrisim pagat e gjyqtarëve, kur qytetarët të mos presin gjashtë vjet për lëndët e tyre

Barazimi i pagave të punonjësve të sektorit publik do të bëhet në shtator, jo në mars, siç është rënë dakord me Marrëveshjen e Përgjithshme Kolektive. Paga minimale do të rritet nga marsi i vitit 2024 në 22.500 denarë dhe të gjithë të punësuarit nga administrata publike kërkojnë rritje të pagave me rritjen e pagës minimale, gjegjësisht rritjen e tyre për rreth 2100 denarë, por zëvendëskryeministri Fatmir Bitiqi dhe Ministrja Trençevska vlerëson se kjo është e rregulluar me marrëveshjen e përgjithshme kolektive.

Nënshkrimi i Kontratës së Përgjithshme Kolektive ishte vendosja e metodologjisë së re. 10% në shtator marrin të gjithë punonjësit në sektorin publik, në shtator 2024 një rregullim tjetër i pagave dhe në mars 2025 të fillojë me përllogaritjen e re të pagës, pra koeficienti shumëzuar me pagën mesatare. Sipas metodologjisë së re në Marrëveshjen e Përgjithshme Kolektive, pagat e punëtorëve në sektorin publik do të rriten në shtator të vitit të ardhshëm, tha sot ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovanka Trençevska.
Ai theksoi se do të shqyrtohet nëse rregullimi do të jetë në muajin mars, kur duhet të rritet paga minimale.

Zëvendëskryeministri Fatmir Bitici e ka përcjellë ministrin dhe ka thënë se pagat do të rriten, por vetëm nëse administrata fillon të ofrojë shërbime adekuate për qytetarët.

Ne bëjmë gjithçka që duhet. Jemi të përfshirë në të gjitha negociatat me ministrin dhe nuk kemi problem që të rrisim pagat edhe në shëndetësi, nëse kemi shërbime adekuate për prindërit, gjyshërit. Nuk kemi problem të rrisim pagat edhe në drejtësi dhe në prokurori, nëse qytetarët nuk presin gjashtë vjet për çështjet e tyre që të vendoset fati i tyre. Nuk ka asnjë problem, ne do të zgjidhim gjithçka, por mos u bëni keq të tjerëve. Në të njëjtën kohë, nëse rritemi në drejtësi, shëndetësi, do të duhet të shkurtojmë pensionet, qarkullimin e studentëve dhe librat për studentët. Kjo është zgjedhja, këto janë mundësitë – tha Bitici.

Paga minimale tani arrin në 20.175 denarë. Në mars të vitit 2022 janë bërë ndryshime në Ligjin për pagën minimale sipas të cilit është vendosur një metodologji e re sipas së cilës masa e pagës minimale është përshtatur në 50 për qind të rritjes së kostos së jetesës dhe 50 për qind të rritjes së paga mesatare e vitit të kaluar.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments