Eksperti bullgar K.Topallovi: Serbia nuk e lejon Maqedoninë e Veriut në BE

47

Politikanët e Shkupit po ndërtojnë një “mur kinez” të ri në vendin e tyre, duke mbështetur projektligjet për marrëdhëniet me Bullgarinë, tha eksperti bullgar i komisionit të përbashkët bullgaro-maqedonas Kiril Topalov, duke komentuar një vendim të fundit të parlamentit maqedonas që ndalon kombin dhe gjuhën maqedonase nga negocimi me Bullgarinë, transmeton InfoShqip.

Ekziston një dyshim se ata nuk duan të anëtarësohen në Bashkimin Evropian. Në vend të kësaj, ata justifikohen duke thënë se Bullgaria nuk i lë të shkojnë. Njerëzit e tyre duan të anëtarësohen në BE, sepse duan të kenë qasje të lirë në Evropë. Megjithatë, qeveria e tyre i mashtron dhe thotë “po, ne po luftojmë, udhëtojmë, takohemi me bullgarët dhe po përgatisim të gjithë BE -në kundër tyre,” tha ai.

Në të njëjtën kohë, në realitet, Maqedonia Veriore nuk mund të bashkohet me Bashkimin Evropian, vazhdoi Topalov.

Dhe e dini pse? Serbia nuk i lë ata të shkojnë dhe kurrë nuk do t’i lejojë ata të hyjnë në BE para vetes, dhe ndoshta ajo nuk dëshiron ta bëjë këtë, sepse Beogradi nuk ka ndonjë dëshirë të veçantë për të qenë anëtar i BE -së. Pas Beogradit është një forcë tjetër që e pengon atë të hyjë në BE” – tha eksperti.

Një anëtar i komisionit deklaroi se delegacioni maqedonas e bën të pakuptimtë Marrëveshjen e Miqësisë të nënshkruar midis vendeve në vitin 2017. Një nga kushtet më të rëndësishme të dokumentit është puna e frytshme e ekspertëve nga të dy vendet dhe arritja e një konsensusi për çështjet e diskutueshme historike.

Duhet të kujtojmë se Bullgaria tashmë ka refuzuar të mbështesë fillimin e negociatave për pranimin e Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian disa herë. Nga Sofja u njoftua se Shkupi nuk po zbaton marrëveshjen dypalëshe nga viti 2017 dhe se po saboton takimet e komisionit të përbashkët historik që po punon për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve në çështjen e historisë së përbashkët të dy vendeve.

Gjithashtu, Bullgaria kërkon nga Maqedonia Veriore të ndalojë gjuhën e urrejtjes kundër bullgarëve dhe të mos promovojë idenë e ekzistencës së pakicës maqedonase në Bullgari.