Bullgaria po armatoset / Vazhdon procesi i blerjes së teknologjive ushtarake me vlerë 1,2 miliardë euro

427

linku https://tribuna.mk/bugarija-se-vooruzhuva-vo-tek-e-kupuvanje-na-voena-tehnika-vo-vrednost-od-1-2-milijardi-evra/

Bullgaria do të blejë drone për aktivitete të inteligjencës në vler[ gati 13 milion euro, njoftojnë mediat bullgare. Ministria Bullgare e Mbrojtjes ka dërguar tashmë një ftesë për të bashkëpunuar për 24 kompani që prodhojnë pajisje të tilla.

Ministria e Mbrojtjes së Bullgarisë ka blerë tashmë për 1 miliard euro avionë luftarakë F-16 të prodhuar nga SH.B.A., dhe blerja e dy anijeve luftarake për 500 milion euro dhe 150 transportuesit është duke u zhvilluar për gati 750 milion euro.


ВЕСТИ
СВЕТ

БУГАРИЈА СЕ ВООРУЖУВА: ВО ТЕК Е КУПУВАЊЕ НА ВОЕНА ТЕХНИКА ВО ВРЕДНОСТ ОД 1, 2 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

07.01.2020

Бугарија ќе купува дронови за разузнувачки активности во вредност од речиси 13 милиони евра, јавуваат бугарските медиуми. Министерството за одбрана на Бугарија веќе ја има испратено поканата за соработка до 24 фирми што произведуваат таква опрема.

Министерството за одбрана на Бугарија веќе купи американски воени авиони Ф-16 во вредност од 1 милијарда евра, а во тек е купувањето на 2 воени брода за 500 милиони евра и 150 транспортери за цена од речиси 750 милиони евра.