Bujar Osmani: Teoritë se tragjedia është inskenuar që Bullgaria t’i thotë “po” Maqedonisë në rrugën drejt BE-së janë të rreme

83

Institucionet bullgare vepruan në mënyrë profesionale dhe u siguruan qetësi familjeve të viktimave, sepse kishte shumë spekulime, të cilat i rëndonin edhe emocionalisht, komentoi për televizionin bullgar NOVA, ministri i Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani. Osmani thotë se kjo është një tjetër shenjë se ne jemi miq të ngushtë në të mirë e në të keq dhe duhet të ndihmojmë njëri-tjetrin.

Osmani hodhi poshtë teoritë se tragjedia e autostradës së Strumës ishte inskenuar për të detyruar Bullgarinë t’i thoshte “po” Maqedonisë së Veriut në rrugën e saj drejt BE-së.

Duke komentuar dallimet në marrëdhëniet bilaterale dhe perspektivën evropiane, Osmani theksoi se Shkupi asnjëherë nuk e ka ndërprerë komunikimin me Sofjen.

  • Pavarësisht se ishte më e vështirë, duke qenë se në një periudhë prej një viti ka pasur tre herë zgjedhje, nuk është formuar asnjë qeveri dhe ka pasur një qeveri të përkohshme, ne kemi qenë në komunikim të vazhdueshëm me qeverinë tranzitore të Bullgarisë. Në periudhën e fundit kemi pasur tre takime të drejtpërdrejta ndërmjet ekspertëve. Kemi shkëmbyer shënime, dokumente, pikëpamje, opinione dhe do të vazhdojmë të bëjmë edhe në të ardhmen. Shpresoj që së shpejti të formohet një kabinet i rregullt dhe institucione që t’i japim fund kësaj mosmarrëveshjeje që mban peng jo vetëm perspektivën tonë evropiane, por edhe të gjithë rajonin, dhe miqësia mes dy vendeve tona është peng – tha ministri Osmani.

Mendoj, tha Osmani, se është në interesin e Bullgarisë dhe në interesin e Maqedonisë së Veriut dhe të gjithë Bashkimit Evropian që sa më shpejt të përfundojë kjo çështje, e cila, siç thotë ai, “helmon në mënyrë të panevojshme marrëdhëniet tona bilaterale”.

Mesazhet e para që vijnë nga partitë bullgare, të cilat mund të bëjnë koalicion, ngjallin optimizëm, shtoi Osmani, duke shtuar se në marrëdhëniet mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, fokusi nuk duhet të jetë tek e kaluara, por tek e tashmja dhe e ardhmja.

  • Është e tërë kur ka gjithçka. Unë nuk e nënvlerësoj rëndësinë e historisë dhe të së shkuarës, duhet t’i diskutojmë këto çështje. Por ne duhet të përqendrohemi në të tashmen. Ne shkruajmë historinë çdo ditë. Ne jemi seriozë dhe konstruktivë. Ne besojmë në miqësinë e dy vendeve tona. Ne besojmë në një të ardhme të përbashkët për Evropën. “Ne jemi aleatë të NATO-s dhe na duhet vetëm një qasje më racionale nga të dyja palët, si dhe mirëkuptimi i tjetrës”, tha ministri i Jashtëm maqedonas.

“Ajo që ndodhi, tha Osmani, në dy ditët e fundit tregon se ne jemi fqinjët më të afërt, miqtë e ngushtë dhe mund ta ndihmojmë njëri-tjetrin në të mirë dhe në të keq”, tha Bujar Osmani.