Bujar Osmani MPJ reteron /Qershori është dritarja më e mirë e mundësive, mbase, në dy vitet e ardhshme

43

“Ne jemi duke punuar në ndërtimin e besimit me Bullgarinë dhe paralelisht me propozimin e presidencës portugeze të BE,” tha Ministri i Jashtëm Bujar Osmani .
Qasja e qeverisë aktuale Bullgare është konstruktive, veçanërisht në ndërtimin e besimit si në retorikë ashtu edhe në hapa. Unë dua të inkurajoj atë konstruktivitet dhe t’i përgjigjem asaj konstruktiviteti me konstruktivitetin tonë dhe shpresoj që në ditët dhe javët e ardhshme të marrim hapa për të rivendosur besimin, tha sot Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani, pas ngjarjes së organizuar në pritje të Forumi i Prespës – dialogu.

“Zyrtarisht – ligjërisht, nuk ka asnjë pengesë për Bullgarinë të lejojë organizimin e një konference ndërqeveritare, bazuar në një vendim politik të bërë tashmë në Mars. Unë nuk dua të rris pritjet e qytetarëve, sepse në disa raste kemi qenë dëshmitarë se ky proces ka provuar të jetë shumë kompleks. “Qershori është dritarja më e mirë e mundësive, mbase në dy vitet e ardhshme, dhe ne vendosëm të gjithë energjinë tonë dhe të gjitha kartat në qershor si një mundësi për të kapërcyer këtë bllokadë, e cila është vendosur”.tha Osmani, duke u përgjigjur se sa larg është procesi i bisedimeve me Bullgarinë.


Ministri i Jashtëm theksoi se pala bullgare po punon për ndërtimin e besimit, por se propozimi i Presidencës Portugeze të BE po diskutohet gjithashtu.

“Çdo zgjidhje mund të gjendet vetëm në kushtet e rikthimit të besimit midis palëve. Besimi është si një mozaik, ju duhet ta ndërtoni atë gur pas guri. Unë mendoj se ne e kemi filluar atë proces seriozisht në ditët e fundit dhe ne planifikojmë në periudhën e ardhshme, dhe posaçërisht në dy – tre javët e ardhshme, për të ndërtuar atë besim me hapa të vegjël dhe të mëdhenj që u humbën në të kaluarën për shumë arsye. “Ne po punojmë paralelisht me miqtë tanë brenda propozimit të presidencës Portugeze, i cili po diskutohet në disa forume.”tha ministri i jashtëm.