Brukseli planifikon një përpjekje të re për të filluar bisedimet e anëtarësimit të Shqipërisë në BE

65

linku https://www.euronews.com/2021/05/04/brussels-plans-fresh-drive-to-start-albania-s-eu-membership-talks

Brukseli po planifikon një shtytje të re në avancimin e anëtarësimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian, ka mësuar Euronews.

Në qershor është vendosur të rekomandojë mbajtjen e një konference për të filluar negociatat midis Tiranës dhe vendeve të tjera të BE.

Shqipëria u bë një kandidat për anëtarësim në BE në 2014 dhe dy vjet më parë Komisioni Evropian rekomandoi që bisedimet të hapen.

Por kjo ishte subjekt i marrëveshjes së vendeve të BE-së. Franca dhe Hollanda kundërshtuan dhe vrulli humbi.

https://www.euronews.com/embed/1494734

Ata gjithashtu mund të vënë veton në presionin e fundit për të filluar bisedimet e anëtarësimit kur ato vijnë përpara tyre gjatë një samiti të BE në qershor.

“Të gjithë po presin një vendim të qartë nga Këshilli [Evropian] [në qershor] për të miratuar së pari kornizën negociuese, e cila do të hedhë terrenin për procesin e pranimit midis Shqipërisë dhe Bashkimit Evropian dhe gjithashtu një vendim për mbajtjen e parë ndërqeveritare konferencë, e cila do të simbolizojë fillimin zyrtar të udhëtimit të pranimit të Shqipërisë, “i tha Euronews Ditmir Bushati, ish Ministri i Punëve të Jashtme të Shqipërisë.

“Ky është sigurisht një vendim i vonuar,” shtoi ai. “Në rastin e Shqipërisë, ne kemi qenë në dhomën e pritjes për shumë vite, dhe të gjithë presim të fillojmë këtë udhëtim të pranimit, i cili shpresojmë të ketë një ndikim të madh në trendin e demokratizimit, në zhvillimin ekonomik të vendit dhe nëse kjo do të dërgojë ose jo një sinjal të qartë edhe për të gjithë rajonin. “

“Dhe kjo është arsyeja pse ne me të vërtetë kemi nevojë për më shumë Evropë në rajon dhe sigurisht në Shqipëri. Dhe ka edhe këto kërcënime demografike që janë të papajtueshme me pranimin në BE. Prandaj, ne besojmë se pranimi do të ofrojë një platformë të qëndrueshme për demokratizimin dhe ekonominë e qëndrueshme zhvillimin e vendit.

“Nga ana tjetër, investimi në pranimin në BE për Bashkimin Evropian është investimi në lagje, investimi në oborrin e shtëpisë në drejtim të qëndrueshmërisë, në aspektin e sigurisë dhe në aspektin e stabilitetit demokratik.

“Pra, është koha për të parë këtë proces përmes lenteve të përgjegjësisë historike si një histori fitim-fituese.”

Maqedonia e Veriut, fqinja e Shqipërisë në Ballkanin perëndimor, gjithashtu shpreson të fillojë bisedimet e anëtarësimit në BE. Për vite, Greqia kishte bllokuar rrugën e vendit drejt klubit të Brukselit për shkak të një mosmarrëveshje për emrin. Tani është Bullgaria që qëndron në rrugën e Shkupi