Biznesi i hutuar nga masat qeveritare – a duhet të vaksinohen punonjësit?

62

Selektive, diskriminuese dhe të pazbatueshme në praktikë që do ta vështirësojnë funksionimin e kompanive. Kështu vlerësoi Shoqata e Dhomave të Tregtisë masat e miratuara të qeverisë, të cilat, sipas tyre, lënë vend për interpretim arbitrar. Ata duan një përcaktim të saktë dhe të qartë të së njëjtës, si dhe një shpjegim, pse nuk zbatohen për institucionet publike dhe transportin publik?

“Në këtë moment, në praktikë, gjatë inspektimit, kërkohet një certifikatë vaksinimi për të gjithë personat në objekt, pa bërë dallim midis punonjësve dhe vizitorëve, e cila ka potencialin të kufizojë zgjedhjen personale të punonjësve nëse do të vaksinohen., Për të cilat është e nevojshme të specifikohet dhe shpjegohet qartë nëse hyrja në objekt është falas për këdo që ka dëshmi të imunizimit apo përjashtim nga kjo janë personat e punësuar në këto objekte. “Dykuptimësia e masave nga qeveria i vë në një pozitë të palakmueshme punëdhënësit të cilët nuk e dinë nëse dhe si duhet të veprojnë,” tha Aleksandra Andreeva nga MCC.

Shoqata e Industrisë së Ngjarjeve gjithashtu reagon ashpër ndaj paqartësive të masave kundër Covid. Pyesni nëse vetëm pjesëmarrësit në ngjarje duhet të kenë një vaksinë ose certifikatë vaksinimi ose të gjithë të përfshirë në ngjarje (ekipi teknik dhe pjesëmarrësit) do të pyeten se si të trajtojnë ngjarjet pa bileta, në një park ose shesh, ose nga kushdo që do të ketë në ngjarje të pyeten për konfirmim, nëse kanë të drejtë të identifikohen dhe kush do të jetë përgjegjës nëse dikush tregon një konfirmim të rremë.

Duke ndjekur shembullin e vendeve të tjera, për të mos anuluar dasmat ose ngjarjet e planifikuara tashmë, ato kërkojnë hyrje me një test negativ PCR ose teste të hyrjes së shpejtë.

Masat e reja gjithashtu kanë një ndikim negativ tek organizatorët e lojërave të fatit. Në ditën e dytë, ata regjistruan një rënie drastike të xhiros, e cila do të rrezikojë mbijetesën e këtij sektori. Në mënyrë që të vazhdojnë të punojnë dhe të mbajnë të gjithë punonjësit, ata po i kërkojnë qeverisë t’i lejojë ata të vënë bast në internet. Vitin e kaluar, kur atyre iu dha përkohësisht një mundësi e tillë, 100 milionë denarë ose 1.6 milionë euro hynë në buxhet.

  • Në periudhën kur Dekreti ishte në fuqi, sipas llogaritjeve të ASOM, nga maji deri në dhjetor 2020, nga tarifa speciale prej 4 për qind për internetin rrjedhin rreth 35 milionë denarë, dhe nga 15 për qind tatimi mbi të ardhurat personale, rreth 65 milionë denarë, ose gjithsej 100 milionë denarë për pesë muaj, vetëm online. Në mënyrë perspektive, vetëm nga ky shërbim, shteti do të mblidhte fonde shumë më të mëdha në buxhet.

3500 njerëz punojnë në këtë sektor, dhe mbi 250 milionë euro në vit rrjedhin nga taksat dhe kontributet vetëm në buxhet. Çdo vit, shteti humbet deri në 50 milionë euro nga lojtarët që vënë bast në faqet e huaja.

https://sitel.com.mk/biznisot-zbunet-od-merkite-na-vladata-treba-li-vrabotenite-da-bidat-vakcinirani