Austria ka dështuar në luftën kundër korrupsionit, thotë Këshilli i Evropës

86

Austria nuk ka bërë mjaftueshëm në luftën kundër korrupsionit, sipas një raporti të ri nga Këshilli i Evropës.

Grupi i Shteteve Kundër Korrupsionit (GRECO) ka thënë se Austria nuk ka arritur të zbatojë rekomandimet e saj për të trajtuar sjelljen e dobët gjyqësore dhe politike

Katër vjet më parë, organi i Këshillit të Evropës kishte lëshuar rekomandime për shtetin anëtar të BE-s për të parandaluar korrupsionin midis anëtarëve të parlamentit, gjykatësve dhe prokurorëve.

“Austria ka zbatuar në mënyrë të kënaqshme ose ka trajtuar në mënyrë të kënaqshme vetëm dy nga 19 rekomandimet e bëra në 2017”, thanë nga GRECO të hënën, raporton Euronews.

Pas zgjedhjeve parlamentare të vitit 2019, Austrisë iu kërkua të “merrej seriozisht” me korrupsionin politik duke krijuar një kod të sjelljes mbi konfliktet e interesit ose deklarimet e pasurive. Vendit gjithashtu iu kërkua të bëjë procesin e tij legjislativ më transparent.

Ndërkohë, në lidhje me gjykatësit dhe prokurorët, organi gjithashtu shqetësohej se një “numër i konsiderueshëm i masave” të parashikuara që nga viti 2018 “nuk janë përfunduar ende”.

Në përgjithësi, organi tha se niveli i përputhshmërisë së Austrisë me rekomandimet ishte “globalisht i pakënaqshëm”.

Sidoqoftë, raporti vuri në dukje se gjyqtarët austriakë tani janë të ndaluar të mbajnë pozicione politike ose etike në të njëjtën kohë.

GRECO i ka kërkuar Austrisë që të paraqesë një raport progresi mbi zbatimin e rekomandimeve të saj “sa më shpejt të jetë e mundur dhe jo më vonë se 30 shtatori i këtij viti”.

Gjetjet vijnë vetëm dy javë pasi shtëpia e ministrit austriak të Financave, Gernot Blümel, u kontrollua nga autoritetet.

Gjykatat kishin dyshuar se Blümel – një aleat i ngushtë i kancelarit Sebastian Kurz – ishte përfshirë në financimin sekret të Partisë Konservatore nga gjiganti global i lojërave të fatit Novomatic. Blümel ka mohuar çdo keqbërje.

Kancelari gjithashtu ka mbrojtur ministrin e tij të financave, duke akuzuar prokurorët për politizimin e procesit gjyqësor.

Ndërkohë, qeveria e parë e Kurz, një koalicion me Partinë e djathtë ekstreme të Lirisë, u rrëzua në maj të vitit 2019 pas skandalit të korrupsionit të njohur si ‘Ibizagate’.