Artan Grubi: Me përdorimin e gjuhës shqipe, askush nuk humbi, por u fituan shumë qytetarë lojal

47

Jeni dëshmitarë që shqipja flitet në Qeveri, shqip flitet çdo ditë në Parlament, si dhe në zyrën e Presidentit, por gjëja më e rëndësishme është se askush nuk e ka humbur përdorimin e gjuhës shqipe si përfitim nga Marrëveshja Kornizë e Ohrit, të paktën maqedonasit humbën, përkundrazi, ata fituan komunitete shumë besnike, qytetarë shumë besnikë sepse sa më besnik të jetë shteti ndaj qytetarëve dhe komuniteteve, aq më besnikë janë qytetarët dhe komunitetet ndaj shtetit, theksoi sot Zëvendëskryeministri i Parë dhe Ministri i Sistemit Politik dhe Marrëdhënieve Ndër-Komunitare Artan Grubi.

Në ngjarjen e sotme, e cila u zhvillua në një sërë ngjarjesh që shënonin 20 vjetorin e Marrëveshjes Kornizë të Ohrit, ai theksoi se përdorimi i gjuhës shqipe është një nga shtyllat e Marrëveshjes së Ohrit.

Në kuadër të ngjarjes së sotme, të organizuar nga Agjencia e Aplikimit të Gjuhëve, certifikatat iu dhanë përkthyesve shqiptarë që punojnë në institucionet shtetërore.

Ministrja e Arsimit dhe Shkencës Mila Carovska, me atë rast tha se Qeveria ka treguar se ata punojnë shumë për të krijuar një arsim që kujdeset për të gjithë studentët dhe që i ofron çdo studenti mundësinë për të mësuar në gjuhën e tyre amtare, jo vetëm për të mësuar por diskuton gjithashtu kulturën e të tjerëve që jetojnë afër komunitetit të tij.

  • Nëse së bashku mendojmë se i përkasim këtij vendi, që së bashku luftojmë për të ardhmen e tij dhe mirëqenien e tij, si dhe për çdo qytetar, atëherë së bashku mund të arrijmë vërtet shumë më tepër. Koncepti i ri i arsimit fillor parashikon saktësisht atë. Për herë të parë në arsimin fillor në vendin tonë, vendosen tre shtylla me vlerë. Një nga shtyllat kryesore është ndërkultura, si të krijojmë bashkërisht qytetarë që kujdesen për njëri -tjetrin, të cilët mësojnë dhe flasin në gjuhën amtare dhe të gjithë së bashku kontribuojnë në zhvillimin e vendit dhe ekonomik dhe social, tha Carovska.

Ministri i Arsimit dhe Shkencës vuri në dukje se dy shtyllat e tjera janë gjithëpërfshirja, që do të thotë se ne duhet t’i japim të gjithëve mundësinë për të arritur potencialin e tyre maksimal, pavarësisht se nga vjen dhe sa mundet, dhe komponenti i tretë është barazia gjinore – si gratë ashtu edhe burrat.të jenë në gjendje të arrijnë potencialin e tyre të plotë në vendin tonë.

  • Vetëm një arsimim i tillë mund t’i ofrojë prosperitet një vendi që përpiqet të arrijë standardet evropiane, por edhe standardet botërore, sepse ata preferojnë respektimin e së drejtës sime, respektimin e së drejtës së atij që është pranë meje dhe ndërtimin e përbashkët të së ardhmes, përfundoi Carovska
  • https://info.mk/makedonija/%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D1%81%D0%BE-%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D1%98%D0%B0%D0%B7/