Ahmeti me ultimatum Zaevit: Ose mbështetje për kandidatët e BDI-së, ose zgjedhje të parakohshme parlamentare së bashku me ato lokale!

160

Nga ana tjetër, një zyrtar i lartë i LSDM-së i tha Plusinfo se bisedimet janë duke u zhvilluar me akademik Abdulmenaf Bexheti dhe biznesmenin Lazim Destani për kandidatin për kryetar të Tetovës të emëruar nga Lidhja Social Demokrate. Në atë rast, komenti i zyrtarit është për kë njerëzit e Tetovës do të votojnë për Teuta Arifin nga BDI, Bilal Kasami nga Besa ose për Bexheti ose ndoshta Destani.

Ose mbështetja e LSDM-së për kandidatët e BDI-së në Tetovë, Gostivar, Strugë, Kërçovë, Çair në raundin e parë të zgjedhjeve ose me zgjedhjet lokale do të ketë zgjedhje të parakohshme parlamentare sepse lideri i BDI-së, Ali Ahmeti, do të prishë koalicionin qeveritar. Ahmeti do ta vendosë këtë në tryezë para partnerit qeveritar Zoran Zaev në takimin që do të mbahet këtë javë, i tha Plusinfo një zyrtar i lartë i BDI-së.

Kërcënimi pason pasi së pari, partneri i qeverisë e vogla Besa, jozyrtarisht lëshoi ​​një ultimatum se ata do të largohen nga Qeveria nëse Zaev në raundin e parë të zgjedhjeve për ato komuna mbështet Ahmetin dhe pasi lideri i LSDM-së njoftoi sot se ai është seriozisht në Tetovë dhe disa komuna të tjera të rëndësishme për shqiptarët, për të emëruar kandidatët e tyre për kryetarë bashkish.

Nëse partnerët shqiptarë ndërtojnë pozicione përmes ultimatumeve para marrëveshjes përfundimtare për pjesëmarrje në zgjedhjet lokale apo janë seriozë në synimin e tyre për të shpërndarë Qeverinë do të jetë më e qartë pas takimit midis Zaev dhe Ahmeti. Plusinfo tashmë ka njoftuar se Zaev do të jetë në telashe me partnerët e tij shqiptarë për mbështetjen e zgjedhjeve lokale.

Nga ana tjetër, një zyrtar i lartë i LSDM-së i tha Plusinfo se bisedimet janë duke u zhvilluar me akademik Abdulmenaf Bexheti dhe biznesmenin Lazim Destani për kandidatin për kryetar të Tetovës të emëruar nga Social Demokratët. Në atë rast, komenti i zyrtarit është për kë qytetarët e Tetovës do të votojnë për Teuta Arifin nga BDI, Bilal Kasami nga Besa ose Bexheti ose ndoshta Destani.

Moreshtë më se e qartë se zgjedhjet lokale do të komplikojnë marrëdhëniet midis partnerëve qeveritarë, është e pasigurt se çfarë do të ndërpresin Zaev dhe Ahmeti, dmth nëse beteja për sherifët komunal do të jetë më e fortë se mbijetesa e qeverisë.

  • Nëse nuk ka mbështetje nga LSDM në raundin e parë të zgjedhjeve lokale, atëherë nuk ka qeveri. Kasami, i cili ka tre deputetë dhe BDI – 15, nuk mund të shantazhojnë nëse LSDM dhe BDI do të kenë një koalicion parazgjedhor për ato komuna. Besa nuk e ka peshën e BDI-së dhe kjo është e pasaktë. “Ahmeti, jo Zaev, është ai që vendos,” tha zyrtari i BDI-së për Plusinfo.

Sipas tij, Ahmeti do ta thotë këtë në takimin me Zaevin. Oferta e Ahmetit do të jetë që LSDM të mos emërojë kryetarë të komunave për Tetovë, Gostivar, Kërçovë, Strugë, Çair, Saraj dhe BDI në raundin e parë për të mbështetur kandidatët për kryetarë të LSDM në Shkup, Kumanovë, Ohër, Resnjë.

Nga ana tjetër, Besa i tha Plusinfo se Kasami në takimin me Zaevin kërkoi sjellje parimore të partnerëve qeveritarë për zgjedhjet lokale. Kasami i kërkoi Zaevit në raundin e parë të mos qëndronte pas asnjë kandidati nga partnerët qeveritarë BDI, Besa dhe PDSH. Partnerët qeveritarë për të mbështetur kandidatin nga qeveria i cili do të hyjë në betejën për kryetar bashkie në raundin e dytë të zgjedhjeve.