Agjenda e gjelbër e BDI-së e ka vendosur Tetovën në krye të qyteteve më të ndotura

46

Pothuajse nuk ka lagje në Tetovë ku të mos ketë deponi ilegale. Kudo që ka kontejnerë, shumica e të cilave janë shkatërruar dhe pa rrota, mbeturinat përfundojnë në rrugë dhe trotuare duke formuar deponi mini-ilegale rreth qytetit, nga ku përhapet një erë e keqe e padurueshme.

Ky fenomen është gjatë gjithë vitit, por është veçanërisht i theksuar në verë për shkak të krijimit të sasive të mëdha të mbetjeve komunale në baza ditore, por edhe punëtorëve migrantë të cilët vijnë më tej shtojnë mbeturinat në qytet që nuk përfundojnë në vendi i duhur

Qytetarët thonë se në Tetovë gjendja me mbeturinat nga viti në vit është më e keqe, dhe autoritetet nuk marrin asnjë masë.

  • Në të kaluarën ekzistonte një deponi ilegale në hyrje të qytetit ku hidheshin mbeturinat, tani që mbeturinat nga deponia ilegale shpërndahen në të gjithë qytetin. Dikur kishte kriza të tilla plehrash, por ajo krizë zgjati ndoshta dhjetë ditë, tani gjatë gjithë verës, ne, qytetarët e Tetovës, një qytet i udhëhequr nga e ashtuquajtura parti e gjelbër, po fundosemi në mbeturina. Erë e keqe shumë, lëngu kullohet nga mbeturinat që mbeten nëpër vende publike që askush nuk i lan, është një tragjedi e madhe ajo që po ndodh me qytetin tonë. Po mendoj të lëviz, nuk mund ta duroj më këtë, tha një banor i Tetovës.

Pasi BDI njoftoi se po ribrandon veten në një parti të gjelbër, në Tetovë, një qytet që kjo parti e drejton për tetë vjet, gjërat po përkeqësohen nga pikëpamja mjedisore.

Nga Eco Guerrili, ata thonë se duke folur me kusht, agjenda e gjelbër e BDI e vendos Tetovën në krye të qyteteve më të ndotura me një numër të madh të deponive ilegale.

-Paraja e destinuar për një mjedis të pastër padyshim që përfundon diku tjetër. Këto para shpenzohen më shumë për automjete zyrtare sesa për ndërtimin e deponive moderne për të funksionuar sipas standardeve, si dhe blerjen e kamionëve të mbeturinave. Për më shumë se një muaj, BDI ka ribranduar veten si një parti e gjelbër, por kjo nuk tregon ndonjë vullnet. Një shembull janë qytetet e udhëhequra nga kjo parti, të cilat janë një nga më të ndoturat, tha Guvernatori Eko.

Për shkak të problemit të mbeturinave, partia opozitare Aleanca për Shqiptarët reagoi sot.

  • Më vjen shumë keq që me këtë fotografi në sfond duhet t’ju mirëpres në qytetin e Tetovës, por kjo pamje është jeta jonë e përditshme. Kjo pamje na ngul sytë jo vetëm këtu, por në çdo pjesë të qytetit. Komuna e Tetovës vazhdimisht ndërron drejtorët e ndërmarrjes, por situata mbetet e njëjtë. Amazingshtë e mahnitshme se si një kompani publike që mbledh fonde, bie në borxhe dhe i lë punonjësit pa pagë, pa sigurim dhe më pas vazhdon në të njëjtën rrugë, tha Muzafer Etem nga Aleanca për Shqiptarët që mbajti një konferencë për shtyp para varrezave Ortodokse në Tetova ku krijoi një deponi të egër të gjatë njëqind metra.

Ndërsa Tetova po fundoset në mbeturina këtë verë, Ndërmarrja Publike e Tetovës justifikon se pandemia ka krijuar vështirësi të mëdha për kompaninë, kur sasia e mbeturinave që do të mblidhen është rritur me 60%. E cila është në vazhdim, do të lehtësojë problemin e grumbujve të plehrave në vendet publike.

Përveç problemit me mbeturinat komunale që janë grumbulluar në të gjithë qytetin, komuna nuk e ka zgjidhur problemin me stacionin për rimbushjen e mbeturinave komunale që mblidhen çdo ditë, dhe që ndodhen afër fshatit Tetovë Falishe. Atje, në vend të një makine të veçantë, dmth përmes një hinkë, mbeturinat para se të çohen në deponinë e Shkupit Drisla hidhen direkt në tokë, duke ndotur tokën, ujërat nëntokësore dhe ajrin.