Alfa tv- Zv/kryeministri Fatmir Bytyqi / Ta tejkalojmë këtë pandemi Tani nuk është koha të flasim për punësimet kornizë

54

Punësimi në kornizë do të mbetet një problem i pazgjidhshëm në vitet e ardhshme. Qeveria nuk po ngutet të marrë më shumë se 1,300 njerëz që ulen në shtëpi dhe paguhen për të shkuar në punë. Zëvendës Kryeministri për Çështjet Ekonomike Fatmir Bytyqi ka shtyrë punësimin e tyre për periudhën pas përfundimit të krizës covid, edhe pse nuk dihet ende se sa do të zgjasë. Ai thotë se tani nuk është koha për të folur për punësimin e tyre në ndonjë nga institucionet shtetërore.

“Sot nuk duhet të flasim në një kohë pandemie, në një kohë rreziku në çdo punë, të flasim për skenarë të zinj, ne do ta kalojmë këtë periudhë, dhe unë mendoj që ditën e parë, kur do të marrim frymë lirshëm, pa maska, do të fillojmë “Le të flasim për zgjidhjen e këtij problemi të hidhur për të cilin kemi folur të gjithë për disa vjet,” tha Zëvendës Kryeministri për Çështjet Ekonomike Fatmir Bytyqi.

Në fund të gushtit, në ditën e fundit të mandatit të tij, Ministri i atëhershëm i Administratës Damjan Mançevski siguroi se po bëhej punë intensive dhe se procesi i punësimit të njerëzve që ulen në shtëpi dhe marrin para do të përfundojë më së voni në Vitin e Ri. Nëse nuk do të donin të punonin, do të pushoheshin nga puna.

Disa javë më parë, megjithatë, Zëvendës Kryeministri për Sistemin Politik Artan Grubi pranoi se tani për tani nuk ka asnjë mënyrë ligjore për të hedhur poshtë të ashtuquajturën punonjësit e kornizës, nëse ata refuzojnë të punojnë në ndonjë nga institucionet. Ai njoftoi një ligj të ri, por tani për tani ai nuk është gati dhe nuk ka arritur ende te deputetët. Dhe ai nuk dëshironte të jepte një afat specifik deri në të cilin do të zgjidhet kjo çështje.

“Nuk ka asnjë mundësi ligjore për të kuptuar që, për fat të keq, në disa prej institucioneve vetë punonjësit nuk kanë dashur të shkojnë, në raste të tjera institucionet nuk i pranojnë, sepse ata do të preferonin punësim të ri, kështu që unë paralajmërova miratimin e një ligji të veçantë vetëm për këtë kategori gjë që do ta bënte të detyrueshme si për punonjësin ashtu edhe për institucionin të pranonin rivendosjen, “tha Zëvendës Kryeministri për Sistemin Politik Artan Grubi.

Grubi theksoi se ai do të përpiqet të mos ketë punë të reja në administratë, derisa të zgjidhet korniza, por situata në terren është e ndryshme. Çdo ditë ka njoftime për punësimin e stafit të ri. Sipas hulumtimit të fundit, punësimi në ministri është rritur me 3% në tre vitet e fundit ose me 540 persona.