“Standard”: KE kërkoi që të përdoret emri i mëparshëm i Maqedonisë

39

Komisioni Evropian ndërhyri në raportin paraprak të fundit të Gjykatës së Auditorëve, duke kërkuar që emri IRJM të përdoret në vend të emrit të ndryshuar.

“Ju lutemi rendisni emrin e përkohshëm të” Ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë “,” thuhet në kërkesën e KE, megjithëse Maqedonia e Veriut është një anëtar i njohur nga OKB dhe çështja e emrit është zgjidhur prej kohësh. “Miratimi i kuadrit negociator, i cili po diskutohet në Këshill, është vonuar për shkak të një mosmarrëveshjeje dypalëshe dhe shqetësimeve nga ana e Bullgarisë,” tha komisioni në një deklaratë. Me sa duket, bëhet fjalë për “lajka” për Bullgarinë kur përmendet emri i mëparshëm i Maqedonisë Veriore, i cili nuk ekziston më.

Ky incident është shumë i ngjashëm me një tjetër. Gjegjësisht, në Drejtorinë e Përgjithshme për Negociatat e Zgjerimit të kryesuar nga Varjei – ku pati një ndryshim të stafit jo shumë kohë më parë – pati kritika nga brenda majit, kur Komisioneri papritmas donte t’i jepte Shqipërisë një avantazh për të filluar negociatat, por pa Maqedoninë e Veriut në një paketë.

Bullgaria po bllokon Maqedoninë veriore për arsye thjesht nacionaliste, por Maqedonia ka shumë pak mbështetje nga vendet e BE -së, edhe pse është i vetmi vend në rajon, qeveria e të cilit është angazhuar të reformojë vitet e fundit. Në maj, u bë e qartë se Varhei donte të bënte presion mbi Maqedoninë e Veriut për t’iu përgjigjur kërkesave të Bullgarisë, përfshirë një interpretim të historisë dhe gjuhës.

Një zyrtar i lartë i Komisionit Evropian, duke folur në kushte anonimiteti, tha për Standard: “Ne nuk e kuptojmë se çfarë i ndodhi atij. “Ne gjithmonë kemi deklaruar dhe do të vazhdojmë të deklarojmë se Maqedonia Veriore i ka përmbushur të gjitha kriteret.”

Komisioni Evropian dëshiron të ndërhyjë në pjesë të tjera të raportit të Gjykatës së Auditorëve të BE -së, i cili ofron një pasqyrë të pagesave të bëra për projektet e sundimit të ligjit. Në 15 vitet e fundit, Komisioni Evropian ka shpenzuar shumë para për të promovuar rregullin të ligjit në gjashtë vendet jashtë BE-së në Evropën Juglindore. Investimet u bënë në infrastrukturë, por edhe në projekte politike, përfshirë procesin e auditimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve në Shqipëri, dhe anëtarët e korruptuar të gjyqësorit u shkarkuan.

Sipas raportit, reformat janë më të suksesshmet në Maqedoninë Veriore sepse qeveria lokale po demonstron vullnet politik për ta bërë këtë. Por vendimet gjyqësore në gjashtë vendet shpesh minohen nga interesat politike ose private dhe plotësimi i pozicioneve. Kjo është arsyeja pse Gjykata Evropiane e Auditorëve aktualisht po kryen një auditim për të treguar se në cilat fusha BE -ja ka arritur të përmirësojë sundimin e ligjit dhe cilat jo. Megjithëse procesi është në vazhdim, Gjykata e Auditorëve tashmë i ka dërguar një raport fillestar Drejtoria e Përgjithshme për Negociatat e Zgjerimit., E udhëhequr nga hungarezja Oliver Varhei.

Por Komisioni Evropian ka hedhur poshtë një analizë të ekspertëve të punësuar nga Gjykata, e cila thotë se shumica e qeverive në rajon janë bërë më autoritare në dhjetë vitet e fundit. Në këtë kontekst, është interesante që Varhei, i cili është përgjegjës për këtë rajon, është emëruar nga qeveria hungareze, e cila vitet e fundit është bërë më pak demokratike dhe autoritare dhe që minon sundimin e ligjit.

Në raportin e parë paraprak, Gjykata e Auditorëve kritikoi gjithashtu faktin se “më pak theks i është vënë shoqërisë civile, dialogut politik dhe ndihmës financiare” në fushën e sundimit të ligjit në gjashtë vendet jo-BE në Evropën Juglindore .. Por komisioni nuk dëshiron ta pranojë këtë. Ajo bëri thirrje që paragrafi të rishkruhet dhe deklaroi se “marrëdhëniet e Komisionit me organizatat e shoqërisë civile nuk janë të njëjta me marrëdhëniet e Komisionit me administratat kombëtare.”, Marrëdhëniet kryesore të BE -së janë me qeveritë.

Kjo deklaratë është mjaft interesante në dritën e faktit se qeveria hungareze ka ndërmarrë hapa kundër organizatave të shoqërisë civile në të kaluarën. Kur Standardi pyeti për vërejtjet e Komisionit, ai thjesht theksoi se procesi i analizimit të raportit të Gjykatës së Auditorëve ishte ende në vazhdim.

Nëse lexoni komentet fillestare të Komisionit – raporti përfundimtar i Gjykatës së Auditorëve pritet të dalë deri në fund të vitit – është e qartë se Komisioni po “zbut” formulimin e Gjykatës së Auditorëve të BE kur vlerëson sundimin e ligjit në Serbi. Për shembull, kur Gjykata e Auditorëve shkruan për një “raport negativ” në paragrafin 65, Komisioni propozon që “të hiqet fjala negative nga fjalia e parë”.

Ekziston një shembull tjetër në paragrafin 132, ku Gjykata e Auditorëve thekson: “Megjithë zhvillimin pozitiv të ngjarjeve të përshkruara më sipër, në të cilat BE -ja luajti një rol, Komisioni jep një tablo mjaft të pafavorshme të statusit të sundimit të ligjit në Serbi. Komisioni u përgjigj: “Meqenëse paragrafi i referohet vetë raportit të Komisionit, ne rekomandojmë që të përdoren citate të sakta në vend të” fotografisë së pafavorshme “.”

Në përputhje me paragrafin 133, Komisioni propozon një ndryshim në formulimin dhe vendin e Gjykatës së Auditorëve “