Shkup-Shporta e konsumatorit / Cilat produkte do të goditen së pari?

51

Ushqimi do të vazhdojë të rritet në çmim. Buka, mielli, vaji i gatimit, produktet e ëmbëlsirave do të jenë të parët që do të goditen, transmeton Sitel. Rritja e çmimeve të energjisë elektrike dhe karburantit do të nxisë inflacionin. Shteti duhet të gjejë një mënyrë për të ndërhyrë dhe mbrojtur standardin tashmë të brishtë të qytetarëve, kërkojnë sindikatat.

Sindikata thotë – nëse tani shporta e konsumatorit për një familje me 4 persona nuk është e kënaqur, me rritjen e çmimit të produkteve bazë, standardi do të ulet më tej. Ata kërkojnë një rritje të pagave për të gjithë punëtorët, megjithëse ata besojnë se rritja e çmimeve të produkteve nuk është justifikuar deri më tani.

  • Situata po monitorohet, por tani për tani nuk duhet të ndërhyjmë, sepse jemi në zgjedhje, thotë Qeveria. Ata shtojnë se tani për tani gjithçka është nën kontroll dhe nuk ka nevojë të shqetësoheni.

“Gjatë periudhës zgjedhore, qeveria nuk mund të marrë masa që parashikojnë ndërhyrje financiare nga buxheti dhe masa të tilla, nëse miratohen, do të miratohen pas zgjedhjeve. “Ne po monitorojmë nga afër situatën në rajon dhe në Evropë dhe po sigurojmë qytetarët se nuk ka nevojë për shqetësim.”

Inflacioni do të rritet, por do të jetë i moderuar, qetësoni Bankën Kombëtare. Sa presin të rriten do të shpallet në fillim të muajit tjetër.

“Me ciklin e parashikimit të prillit, ne parashikuam një normë inflacioni prej 2.2 përqind, por duke gjykuar nga zhvillimet e fundit në inflacion, si dhe parashikimet, veçanërisht për lëvizjen e çmimeve të ushqimit dhe energjisë, me siguri do të bëjmë një rishikim të moderuar në rritje të inflacioni. Do të bëhet me ciklin e ri të projeksioneve makroekonomike i cili është në fazën e finalizimit ”- tha Angelovska-Bezoska.Një muaj më parë, Dhoma e Tregtisë alarmoi për një valë të rritjes së çmimeve deri në Vitin e Ri. Qeveria atëherë tha se, nëse është e nevojshme – ata do të ngrinin çmimet e ushqimeve bazë.