Shkup / Profesorët ngrenë zërin pas vendimit të qeverisë: Universiteti bullgar godet autonominë e UKIM (video)

77

Shumica e profesorëve ngritën zërin pas vendimit të Qeverisë për të lejuar Universitetin e Shen Kirilit dhe Metodit të marrë një klon Bullgar me pothuajse të njëjtin emër në Maqedoni. Ata thonë se në këtë mënyrë sulmohet direkt UKIM, universiteti më i madh dhe më i mirë maqedonas. Profesor Tanja Karakamisheva gjithashtu paralajmëron se disa ligje do të shkelen nga regjistrimi përfundimtar në një universitet Bullgar.

  • Tre ligje në Maqedoni shkelen nëse regjistrohet Universiteti i Veliko Tarnovos, por për Qeverinë nuk është problem? UKIM sulmohet drejtpërdrejt, profesorët, me nder të disa përjashtimeve, heshtin! Ky është intelektuali konformist!, Shkruan Karakamisheva.

Për vendimin e qeverisë për t’i dhënë akreditim “Shën Kirilit dhe Metodit” nga Veliko Tarnovo, profesori i universitetit thotë se është një sulm sistematik nga qeveria dhe më shumë bullgarizim të identitetit maqedonas.

Përpjekje e qëllimshme për të minuar dhe rrëmbyer institucionet themelore maqedonase dhe për ta bërë identitetin maqedonas më bullgar. Fillon me ndryshimin e emrit dhe ndalimin e mbiemrit “maqedonas”. Ky është një shtypje sistematike e qeverisë aktuale mbi maqedonasit, beson Kirjakovski.

Një veprim i tillë është gjithashtu problematik për akademiken Katica Kulavkova. Ajo thotë se në marrëdhëniet midis Maqedonisë dhe Bullgarisë nuk ka reciprocitet, dmth vendi ynë jep pothuajse gjithçka, dhe fqinji lindor merr pothuajse gjithçka.

  • Ne jemi vazhdimisht servil, a jemi duke u dorëzuar disi dhe kështu me radhë. Në parim, ne duhet të kemi një shkëmbim të bazuar në parimin e reciprocitetit. Pra, nëse ata kanë një degë në ndonjë prej universiteteve të tyre dhe ne duhet të kemi tonat në Bullgari, ata e bëjnë këtë në marrëdhënie normale me vendet e barabarta fqinje. Në këtë rast, ne kemi një marrëdhënie të pabarabartë dhe parimi i reciprocitetit nuk respektohet dhe kjo është për t’u habitur, tha Kulafkova.

Rektori i UKIM, Nikola Jankulovski, thotë se kur të regjistrohet Universiteti Bullgar, ai do të përdorë të gjitha mjetet juridike në dispozicion, në përputhje me Ligjin për të Drejtat e Autorit dhe të Drejtat e Lidhura me të, si dhe Ligjin për Pronësinë Industriale dhe ndoshta rregulloret ndërkombëtare që rregullojnë kjo çështje.