Shkencëtarët: Ne kemi zbuluar gjurmë të një bote aliene nën mantelin e Tokës

85

Shkencëtarët besojnë se rreth 4.5 miliardë vjet më parë, një trup i madh qiellor u përplas në Tokë, duke shkaktuar kaos të vërtetë dhe përfundimisht duke krijuar Hënën.

Gjegjësisht, pas goditjes, një grumbull mbeturinash u hodh në hapësirë, të cilat fillimisht u vendosën në orbitën rreth planetit tonë, dhe më pas filluan të mblidhen dhe grumbullohen dhe të krijojnë satelitin tonë natyror.

Në fillim, ekspertët menduan se nuk kishte shumë gjurmë të atij planeti të lashtë me madhësinë e Marsit, të quajtur Theia, të mbetur në Tokë, por duket se e kishin gabim. Gjegjësisht, shkencëtarët nga Kina, Shtetet e Bashkuara dhe Britania kanë gjetur indikacione që tregojnë se pjesë të Theia kanë përfunduar si brenda Hënës ashtu edhe brenda planetit tonë.

Nëse është e vërtetë, ne mund të kemi një zgjidhje për një mister që i ka pllakosur shkencëtarët për më shumë se një dekadë: prania e gungave të dendura me madhësi të kontinentit, të groposura thellë nën mantelin e Tokës (në një thellësi prej rreth 2900 kilometrash), të mbështjellë rreth bërthamës .

Rajone të dendura misterioze në kufirin bërthamë-mantel

“Gjetjet tona sfidojnë pikëpamjen tradicionale të një ndikimi gjigant që homogjenizoi Tokën e hershme.” Në vend të kësaj, ndikimi gjigant që formoi Hënën duket të jetë burimi i heterogjenitetit të hershëm të mantelit dhe shënon pikën fillestare të evolucionit gjeologjik të Tokës mbi 4.5 miliardë vjet. shkencëtari planetar Hongping Deng i Observatorit Astronomik të Shangait (SHAO) të Akademisë Kineze të Shkencave.

Shkencëtarët mësuan për akumulimet e materialit që rrethojnë bërthamën e Tokës (provinca e madhe me shpejtësi të ulët prerjeje, LLVP) pas analizimit të tërmeteve sepse valët sizmike udhëtojnë ndryshe nëpër materiale të ndryshme. Ata gjetën rajone të mëdha dhe të dendura në kufirin midis bërthamës dhe mantelit – njëra nën Afrikë, tjetra nën Oqeanin Paqësor.

Deri më tani, ekspertët besonin se LLVP-të u formuan gjatë një procesi të brendshëm në Tokë, por hulumtimet e reja tregojnë se Theia qëndron pas formimit të tyre. Simulimet e mëparshme numerike treguan se shumica e Theia përfundoi në Hënë dhe vetëm një pjesë e vogël në Tokë.

Por nuk duhet të jetë kështu. Për vite me radhë, shkencëtarët kanë hetuar mundësinë që një sasi e madhe Theia të ngecë brenda Tokës dhe është ende atje sot. Prandaj, ekspertët kryen simulime të reja dhe gjetën disa të dhëna që tregojnë pikërisht një skenar të tillë, shkruan Science Alert .

Një teori e testueshme

E dhëna e parë është shtresimi i mantelit të tokës. Në simulimet, materiali nga Toka dhe Theia u përzier në mantelin e sipërm në një oqean me magmë të lëngshme, ndërsa manteli i poshtëm mbeti më i ngurtë. Të tjerët janë LLVP. Ekipi zbuloi se pjesët e Teia, vetëm disa dhjetëra kilometra në diametër, mund të ishin zhytur në kufirin bërthamë-manteli dhe të grumbulloheshin atje dhe të rriteshin në LLVP.

Rreth 2 deri në 3 për qind e masës së Tokës, thonë ekspertët, mund të ketë ardhur nga Theia. LLVP atëherë duhet të jetë midis 2 dhe 3.5 përqind më i dendur se manteli i Tokës dhe më i pasur me hekur. Ky është një lajm i mirë sepse hipoteza mund të testohet.

Domethënë, nëse marrim mostra të materialit të mantelit nga Hëna që arritën në sipërfaqe gjatë goditjes, mund t’i krahasojmë ato me akumulimet rreth bërthamës së Tokës dhe të shohim nëse ato kanë të njëjtat karakteristika kimike.